Bila pandang tengok Mawar dah menggelupur, bila letak bekas dpn muka terus termuntah2. Ternganga semua bila nampak isi dalam besen

Hai semua, aku bukan nak cerita pasal diri aku. Ni pasal kawan aku. Kalau disiarkan alhamdulillah. Kalau tak disiarkan mungkin rezeki aku je nak luah bagi admin baca. At least ada orang sudi dengar bebanan yang aku tanggung atas nama sahabat. Aku address dia as Mawar (bukan nama sebenar). Sebab dia cantik macam bunga Mawar.

Aku cite sikit2 pasal fizikal dia sikit ea. Mawar ni gadis cantik. Gadis berdrah kacukan acheh dan arab. Mata nya bentuk hazel. Bulu mata dia panjang dan lentik. Bentuk wajah nya menawan. Mulutnya kecil tapi berbibir munggil. Bila senyum. Lesung pipit kanan nya terserlah. Membuatkan dia bertambah manis. Very photogenic. Dengan tinggi 165cm. Berkaki panjang. Dia seperti seorang model.

Ceritanya bermula masa Mawar baru grad. Mawar ditawarkan bekerja didalam sebuah agensi badan berkanun kerajaan. Tanpa interview. Tanpa perlu menjalani proses2 pengambilan pekerja seperti syarikat lain. Rezeki Mawar walk in drop resume dan terus diinterview. Company tersebut sangat mmerlukan seorang kerani waktu itu.Company tak besar, ada dalam 30 orang staf je masa tu. Mawar terus diterima bekerja serta merta keesokan harinya.

Hari pertama kerja, Mawar tidak ditegur oleh siapa2 dalam syarikat tersebut. Juga tidak diperkenalkan kepada siapa2. Mawar hanya mengenali bos department nya. Dan pengarah urusan syarikat tersebut. Sebab yang interview Mawar ni mereka berdua.

Mawar dibiarkan terkontang kanting bekerja tanpa tunjuk ajar sesiapa. Bila minta bantuan dijeling. Ajar pun terpaksa dengan muka cemberut. Pekerja laen buat2 sibuk. Buat2 cakap telefon. Bila ada masalah dan kesalahan. Mawar dijerkah sekuat2nya. Semua orang memulaukan Mawar. Baik orang lelaki atau perempuan.

Untuk pengetahuan semua, Mawar paling muda dan paling cantik dalam department tu. Yang lelaki mula2 menggatal. Bila tahu yang Mawar dah ada tunang. Semua menjauhkan diri. Siap lari kalau Mawar minta tolong. Mawar terpaksa belajar sendiri sistem komputer. Sistem kewangan dan lain2 berdasarkan manual operation daripada buku (tu pun selongkar stor baru jumpa). Semua benda. Dan terpaksa cipta sistem2 or sop baru yang aku percaya diorang gunakan sampai sekarang.

Cut the story short. 2 tahun Mawar dipulaukan. Bercakap hanya kalau ada orang nak mintak tolong Mawar untuk kerja. Atapun kena maki atas kesalahan. Mawar kuat, walaupun macam tu. Dia masih lagi tegur diaorang. Dia masih lagi nak kawan dengan diaorang. Kena halau. Kena pulau pon dia senyum je. Dorg jeling pon dia senyum. At the end. Dekat bahu aku ni lah dia nangis. Ketuk pintu rumah macam nak roboh. Nasiblah mak aku ni kenal dia. Kalau tak dah kena kejar dengan parang.

Satu hari, Mawar cakap dengan aku, yang budak2 office dia dah start cakap elok2 dengan dia. Dah start berbaik2 dengan dia. Dia rasa benda tu macam miracle Allah bagu. 2 tahun kena pulau. Kalau aku berhenti dah wei. Tapi aku tahu Mawar kuat. Dia cakap Allah dah makbulkan doa dia. Dia cakap, budak2 opis dia rajin belikan dia makanan.

Kadang2 masak untuk dia. Dia happy babe. Happy gila. Ketuk pintu rumah aku macam nak roboh. Nak bagitaw yang budak2 opis dia dah baik. Sebulan lebih diaorang baik2 dengan dia. Bagi makan. Bagi hadiah apa semue(tiba-tiba. Aku rasa tak sedap hati).

One day, ada dengar kes kecurian berlaku dekat office dia. Semua orang tuding jari dekat Mawar sebab. Diaorang cakap. Diaorang da kerja lebih dari belasan tahun tak pernah lagi ade kes curik. Since that Mawar dipulaukan semula. Semua orang tuduh dia jadi pencurik. Again. Dia ketuk pintu rumah aku. Tapi kali ni slow je. Dia pandang aku. Dia mengeluh. Lepas tu dia cakap. “aku dah penat.” terus dia tido. Dia tak nangis. Aku pelik.

Sejak dari haritu. Mawar yang ceria. Dah berubah karakter 360 darjah. Dia dah tak senyum. Dia dah jadi perengus. Asyik nak marah. Beberapa kali dia maki orang. Really change. Sumpah! Aku nampak dia macam orang laen. Tapi aku positif. Aku salahkan budak2 office dia yang buat dia jadi macam ni. Effect psikology lah konon. Mawar dah start tak makan sangat. Which is aku kawan dengan dia berbelas tahun. Tapi aku tak pernah tgk dia tak makan. Sebab dia sanagt suka makan!! Kalau keluar dengan dia. Mesti menguyah.

Tapi sejak dari haritu, setiap kali maghrib dia akan muntah. Doktor cakap effect gastric sebab perut kosong. Dia tak lalu makan. Tapi yang lawaknya apa taw? Badan dia makin naik dari hari ke hari macam kena pam! Orang tak makan wei. Kalau makan banyak tu orang heran lah. Muka dia makin gelap. Macam orang kawat tu. Yang peliknya. Badan dia maintain putih. And dia tak pernah tukar skincare pon. Dar idulu macam tu. Korang bayangkan. Hitam macam kena bakar muka dia.

Aku sedih. Tapi dia ok je. Dia macam tak kisah. Dia cakap ujian Allah nak bagi. Sebab dulu dia bangga dengan kecantikan dia. Orang da start mengata. Makin hari makin gemuk smpaikan berat Mawar mencecah 86kg. Selama aku kawan dengan dia. Berat nak capai 60kg pon susah. Masalahya naik tanpa sebab! Makan sikit dari biasa. Kadang2 tak makan.

Aku bila dok sorang2. Aku menangis tengok kawan aku macam ni. Orang hina. Orang maki. Orang da start gelar dia nenek kebayan lah. Apa lah. Mental dia dah breakdown. Dia start rasa dia buruk. Dia start percaya orang cakap dia nenek kebayan sume. Dia believe yang dia macam tu. Dia believe yang dia buruk.

Tahun seterusnya. Dia makin worst. Dia start cakap sorang2. Ketawa sorang2. Tiba2 dia menangis. And tiba2 dia ok. Sumpah! Aku tak fikir benda laen masa tu. Aku fikir kawan aku dah breakdown sgt2. Ada tahap aku rasa kawan aku bakal masok hospital orang gila.

Company bagi dia cuti tanpa gaji. Duduk rumah tak nak mandi. Period dia tak berhenti2. Tak nak cakap dengan orang. Termenung. Lepas tu gelak. Lepas tu tiba2 nangis. Mak ayah dia dah risau. Dorg bawak dia jumpa pakar mental tu lah. Psikiatri. Tak jalan. Dia boleh gelakkan doktor tu and cakap. “kau tak layak nak sembuhkan aku. Kau bukan siapa2.”

Lepas tu, yang buat parents dia terfikir nak bawak dia jumpa rawatan islam sebab. Kawan ayah dia datang rumah. Melawat. Pakcik tu ada belajar sikit2 pasal ilmu rawatan ni. Pakcik tu cakap dengan ayah dia. “kes berat ni. Ni bukan masalah mental. Ni macam kena sesuatu ni.” terus pakcik tu tulis alamat semua. Suruh ayah dia bawak. Secepat mungkin.

Aku ikut sekali masa pergi berubat tu. Sebab ayah dia percaya aku. Aku dah macam family dah. Laluan nak ke rumah tu bukan main susah. Mawar diam je dalam kereta. Smpai je depan rumah ustaz tu.

Dia dah gelisah. Masa suruh keluar dia menangis. Kitaorang paksa dia keluar. Dia jerit2 tak nak masok. Jumpa je orang yang berubat tu. Dia diam. Dia tenung je orang tu. Macam nak makan. Lepas tu dia menyeringai beb. Meremang bulu tengkuk aku. Ustaz tu lepas sembang sikit2 dengan ayah Mawar, tak cakap banyak. Dia pergi dapur. Lama jugak.

Bini dengan anak dia yang entertain kita orang. Dia buat masak air apa tah. Dia bawak kedepan. Mawar still diam lagi. Tenung je orang tu. Air tu aku tengok ada macam daun2. Akar2 apa tah. Tak de lah aku tanya. Tapi warna air dia macam air lumpur. Bapak nak muntah. Bau dia pon.

Aku ni dah start was was. Betul ke orang ni. Kang jumpa ustaz temberang lagi parrah si Mawar ni. Dia tapis air tu. Dia baca2 hembus dalam air keruh tu. Dia suruh Mawar minum.

Mawar tutup rapat mulut dia. Menggelupur kawan kena paksa. Aku dengan adik and mak Mawar kena pegang kaki dia. Ayah Mawar pluk dia dari belakang. Wife ustaz tu tekan paha dia. Kena paksa minum. Selang dalam 5 minit lepas tu. Dia ada tunjuk tanda2 nak muntah. Besen yang dah memang tersedia sebelah ustaz tu disua depan muka Mawar. Muntah keluar habis Mawar.

Ustaz tu tanya. Ada lagi? Mawar geleng. Ustaz cakap bohong! Dia paksa minum lagi. Kena repeat pegang sebab Mawar menggelupur. Lagi sekali dia muntah. Semua orang terkejut tengok isi dalam besen tu. Ada rambut. Ada jarum peniti. Ada macam cebisan daging. Benda yang aku tak boleh describe. Aku dah pucat dah. Lepas da settle semua.

Mawar dah pengsan. Ustaz tu explain dekat ayah Mawar. Ada orang iri hati dengan Mawar. Dia kena sihir. Ayah cakap lah. Iri hati kenapa? Ada sesuatu dekat Mawar yang dia tak suka. Ustaz tu cakap biasalah. Manusia penuh hasad dengki. Ayah Mawar tanya lagi. Dapat sihir ni daripada mana. Daripada makanan. Ada orang bagi dia melalui makanan.

Ustaz tu tak nak bagitahu siapa. Cuma ustaz tu cakap. Dalam persekitaran dia jugak. Expect bole tahu siapa? Aku tahu budak2 opis dia jadi baik tiba2 tu. Tapi tak nak syak. So redha je lah. Setiap minggu pergi jumpa ustaz tu smpai lah Mawar sembuh. Alhamdulillah Mawar ok. Oh lupa nak cakap. Effect dari sihir tu. Mawar putus tunang dengan tunang polis dia tu. Tak tahu mana silap. Putus. Anggap saja tak de jodoh.

Lepas cuti tanpa gaji. Mawar kembali masuk office. Tapi dengan surat resign. Dia resign 24 jam. Nasib company tak charge apa2 penalti dkt Mawar sebab dah breach kontrak. Tak lama lepas tu. Mawar diintai oleh a few photographer untuk masuk bidang modelling pulak. Rezeki Mawar makin melimpah ruah. Kawan2 lama Mawar follow Mawar dekat ig.

Disebabkan Mawar photogenic, banyak tawaran yang Mawar terima. Tapi Mawar tak dapat terima semua sebab ade a few requirements yang tak suit dengan Mawar contohnya nak model bersaiz s/m. Biasanya Mawar akan ambil job model makeup ataupun tudung sebab separa badan gambar diambil. Followers semakin ramai. Setiap likes pada gmbar sudah masuk ribuan. Nama Mawar semakin diintai oleh makeup artist.

Siapa sangka, ingatkan panas sampai kepetang. Rupanya hujan ditengahari. Wajah Mawar tiba2 dinaiki biji2 halus yang banyak. Secara tiba2. Serentak. Diikuti parut2 dan kulit yang menggelupas teruk. Muka sahaja. Badan dan lehernya bersih. Pipinya semakin cengkung.

Badan Mawar semakin kurus. Matanya lebam. Mulanya ingat perubahan hormon. Dari klinik ke pakar kulit. Dari ubaat farmasi ke antibiotik dari pakar. Sume dah try. Spa mana ja Mawar tak pergi? Klinik dermatology mana je Mawar tak singgah? Duit simpanan habis beribu untuk berubat wajah sahaja. Yang anehnya. Bila wajahnya elok. Biji halus2 hilang. Parut2 sume hilang. Hanya bertahan seminggu dua shaaja. Tiba2 biji2 halus tu akan naik mendadak. Secara serentak.

Bayangkan. Bila elok sahaja. Surut dan licin. Tiba2 biji2 wajahnya akan naik mendadak secara tiba-tiba. Mawar dah putus asa. Perkara yang sama berulang licin seminggu dua. Naik mendadak. Sehingga 3 tahun lamanya. Aku sampai dah lupa macam mana muka licin dan cantik Mawar. Mawar dah tak dapat offer modelling ataupun makeup. Rezeki Mawar tertutup macam tu je. Tapi Mawar ni positif betul. Dia cakap semua tu rezeki. Dah tak de rezeki dia.

Satu hari aku dengan Mawar singgah ke masjid. Berhenti solat. Tiba2 ada satu makcik ni tahan Mawar dan pegang tangan Mawar. Dia cakap. “Anak, Pergi berubat. Mak cik nampak muka awak gelap sangat. Awak ada mimpi aneh2 tak?” Mawar cakap ada. Dia mimpi jatuh bangunan yang sama. Berulang2. Dekat bawah tu. Ada banyak ular. Astaghfirullah. Aku sendiri tak tahu dia ada mimpi macam tu.

Aku ajak dia pergi berubat. Dia gelak ja. Dia cakap makcik tu karut. Jenuh aku pujuk wei. Terus aku google pusat perubatan islam berhampiran area kl ni. Sekarang zaman IT kan. Aku tak bagitau lah mak ayah dia takut diaorang risau. Aku pergi berdua ja. Rupanya. 3 tahun yang Mawar tersiksa selama ni. Angkara dengki khianat seorang kenalan lama beliau. Sahabat kolej lama.

Ustaz tu berdialog dengan benda yang ada dalam badan Mawar selama ni. Benda tu cakap. Tuan dia tak puas hati sebab suami dia dok puji2 kecantikan Mawar and selalu tgk update Mawar. Suami tuan dia pernah suka dekat Mawar masa kolej dulu. Tapi Mawar tolak sebab Mawar dah berkawan dengan bekas tunang dia masa tu. Dia marah sebab kantoi suami dia ada buat folder screenshot gambar Mawar dalam phone. And tuan dia memang kebetulan benci dengan Mawar dari kolej lagi sebab Mawar selalu jadi perhatian.

Benda tu cakap. Dia tak nak keluar. Sebab tuan dia nak dia duduk dalam badan Mawar sampai mti. Dia nak ratah setiap inci daging dan minum setiap drah yang ada. Benda tu cakap. Badan Mawar dah macam rumah dia, kenapa dia perlu keluar? Ustaz tu bgtaw aku. Nasib baik aku paksa Mawar datang jugak. Kalau lambat lagi. Benda tu dah sebati dengan drah daging. Dah susah nak keluar.

Untuk pengetahuan admin. Kelmarin, aku dengan Mawar pergi berubat lagi. Keadaan semakin ok. Cuma benda tu tak keluar lg. Dia keluar sekejap, dia masuk balik. Aku geram, aku tanya ustaz tu kalau hantar balik tak boleh ke. Habis aku kena ceramah dengan ustaz tu. Tapi aku tak tahu lah nak cakap macam mana. Aku tengok Mawar makin kurus.

Dia cakap dia dah tak larat nak pergi berubat apa semua ni. Dia dah penat. Dia tanya aku. Kenapa lah ada manusia yang hati busuk. Dia cuma nak hidup tenang je. Bulan ramadhan ni. Kurang sikit. Aku tengok dia macam tenang sikit. Inshaa Allah.

Buat kenalan yang hantar dkt Mawar. Aku tak tahu siapa kau. Sebab aku tak sama kolej dengan kau. Tapi. Kau kena ingat. Kifarah Allah ada. Benda2 kurafat ni dah perbuatan menyekutukan Allah. Tak dapat balasan dekat dunia. Kau tunggu dkt akhirat sana. Buat sahabat baikku Mawar. Aku sentiasa ada di sisi kau. Aku akan ada smpai kau sembuh. Ok? Kita kawan da belasan tahun. Aku rindu kau yang dulu. Tapi aku akan support kau smpai bila2. I love you bestie.

Maaf korang. Aku tak pndai nak susun ayat. Sebab aku ni budak finance. Kalau bagi aku calculator aku terror lah. Bab karang2 ni. Jenuh aku perah otak. Doakan Mawar sihat macam biasa ea. Tolong semua.

– iium