Kau Cuba Tarik Dorang Keluar Tapi. Luahan Pilu Rakan Baik Satu Anggotaa.

Traagedi menyayat hati enam anggota b0mba yang leemas dalam arus deras ketika menyelaamatkan remaja benar-benar meruntun jiwa. Selain keluarga, ahli pasukan dan rakan terdekat antara orang yang paling terkesan dengan pemeergian enam ‘hero’ ini.

Di Facebook, rakan kepada Allahyaarhaam Yahya Ali menceritakan kenangan bersama aarwah. Sebak!

SELALU KETAWA, PERAMAH SANGAT
Boleh kali saya berkongsi sedikit sebanyak tentang aarwah yaya.. Saya kenal ko lambat.. Bulan october 2018 ni genap la 2 tahun kita kenal sebab sama2 jumpa masuk unit scuba. Ko tak kenal saya, saya tak kenal ko tapi ko tegur saya macam lama suda kenal.. Sebulan kursus asas bersama nampak la ko ni tak kacau orang, selalu ketawa.. Sir william ong marah saya tapi ko yg ketawa pastu kena.. Pendiam, selalu on fon spend time with family (vc). Orang yg peramah sangat.. Sesiapa yg mengenali aarwah mesti taw orangnya camna.

Bulan 4 tahun 2017 saya pindah dari Sg Buloh ke Port Klang. Memandangkan saya tak berkawan lagi di balai tu dan tak tahu tentang perangai budak balai.. Ko juga la yg tunjuk tentang balai tu sebab si Sarbini gagal.. Dia masuk pkk, tak silap saya 14hb saya masuk crew b.. Dapat la kita 1 crew.. Yg saya kenal dlm crew b tu, ko ngan aarwah mazlan jak.. Sebab Sabah, biar baru jmpa mmng terus masuk..

Saya jarang ada di balai, sebab selalu keluar ikut event jabatan, tapi bila saya masuk balai mesti ko akan bertanya ini itu lepas tu saya pula cerita lebih (bukan lipak ok). Saya selesa berkawan sama ko sampai tiap kali saya masuk balai, ko la duluan saya cari. Biarpun pernah tak ngam skali sbb ko ngan Hassan buli saya pasal nasi belada. Ko prasan saya marah lepas balik dari Putrajaya tu, tapi ko pandai amik ati balik.. Bertanya pasal motor saya yg rosak, dan ada kawan yg pandai bab motor ni.. Nampak la ko maw tolong saya.. Siap suruh gmbr blok motor pula. Bila ada masalah, ko berusaha maw settle.. Tapi ko tak penah bagitaw yg ko ada masalah kan :’)

SAYA PELIK KENAPA KO MASUK AIR?
Selalu senyum, ketawa, menyanyi bersama, kuat kacau saya video call.. Bertanya pasal pengalaman saya di Sg Buloh.. Dan selalu saya nasihat ko kalo maw main sama air jangan panic.. Kalo tak confident jangan masuk.. Biar orang lain yg buat.. Ingat raya pertama tahun lepas? My 1st dive after operasi selepas masuk scuba.. Sebab terlampau keluar dari balai kan. Kita la yg hari2 respond kes tu sbb ganti orang beraya..

Seminggu duduk balai, hari2 cari orang leemas sebab tak jmpa.. Ko tak dive, dan ko cuma jadi tender seja sana.. Sbb waktu malam, sungai dan arus deras.. Saya, ko, Aarwah Malik ngan Kazrem respond.. Saya tukar aarwah Malik dive dan ko tak dive sbb ko tak confident. So kami tak maw juga ada apa2 terjadi dan tak salahkan ko pun.. Sbb saya pun tak confident juga.. Maklumlah 1st dive dah dpt waktu malam di kawasan sungai arus deras.. Kalo tasik nda juga apa sbb air tak kemana.. So saya taw camna perasaan ko..

Apa2 barang saya yg lupa letak ka apa ka, semua saya akan bertanya sama ko.. Ko dengan Sarb.. Tapi Sarbini sot.. Ada jak jawapan tak boleh pakai dia. Ko pula macam Mamy saya. Semua ko taw.. Tapi lepas ni, cuma Sarbini ja saya boleh tanya.. Lepas ni tak da suda yg selalu bertanya tentng apa saya buat event2 jabatan ni.. Tak ada suda nyanyi2 dlm jentera otw pigi operasi.. Ketawa.. Jangan masuk air kalo tak confident/panic tapi ko cuba untuk selamatkan dorang.. Saya pelik “kenapa ko masuk air?”.. Then dorang cakap.. Mmg ko tak masuk.. Tapi ko cuba untuk tarik dorang keluar dari “backwash” tu.. Ko lebih takut kehilangan kawan tapi ko pun termasuk sama dalam “backwash”. Rehat la ya. :’) Tenang la ko di sana bersama aarwah yg lain.. Kamu la sahabat, kamu la keluarga, hero di hati kami. Nanti pasti kita akan jmpa lagi.. :’)
God bless. Reest in peaace. Forgive me if i ever done something wrong to you.

Sumber : Pucai Resq via ohbulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *