Murid Perempuan Wasap Cikgu Ngadu Hamil Sebab Berprojek Di Bilik Kosong Skolah

Tugas mendidik anak pada zaman serba moden ini bukannya mudah. Selain terdedah dengan pengaruh negatif dari rakan sebaya, anak-anak juga terdedah kepada perkara tidak elok yang mudah didapati di intenet. Buktinya, ramai remaja sudah terdedah kepada perbuatan sumbang seperti ziiina semenjak dari bangku sekolah lagi.

Wanita yang menguruskan rumah perlindungan bagi gadis hamiil luar nikah ini mendedahkan perbualannya dengan salah seorang pelajar yang terlanjur. Bila ada peluang, projek berjalan tanpa rasa cuak. Mula sekali, kemudian diulangi lagi.Perbualan Wasap Antara Cikgu Dan Murid Hamil Kerana Projek Di BILIK KOSONG DISEKOLAH!!!Berziiina di Bilik Kosong di Sekolah.Sebelum ini pelajar berziiina di tandas, kisah ini pulak, pelajar tingkatan 6 berziiina di Bilik Kosong di sekolah. Mereka sama sama satu kelas, tinggal di asrama. Rumah mereka jauh dari sekolah dari kampung berbeza.

Bila ada peluang, projek berjalan tanpa rasa cuak. Mula sekali, kemudian diulangi lagi. Akhirnya ketagih apabila sudah tamat sekolah. Jika sekarang, usia kandungan sudah memasuki 21 minggu, bermakna ketika menduduki STPM yang lalu kandungan sudah 14 minggu, lebih dari 3 bulan.

Selepas tamat peperiksaan STPM, masing masing pulang ke rumah keluarga. Sudah payah untuk berjumpa. Yang lelaki katanya sudah bertaubat dan tidak mahu mengulangi perbuatan itu. Yang perempuan pulak, makin sepi, sunyi, gersang menjadi sangat sangat ketagih walaupun sedang mengandung. Emak bapa belum tahu, perubahan fizikal belum kelihatan.Ikuti perbualan saya melalui whatsapp dengan bekas pelajar tingkatan 6 ini. Berziiina di sekolah waktu petang, di Bilik Kosong.Mohon pihak sekolah mengunci semua bilik tidak digunakan

Moral kisah ini didedahkan supaya pihak sekolah ambik tindakan segera mengunci semua bilik bilik yang tidak digunakan. Jika bilik itu mahu digunakan sebagai aktiviti persatuan, pastikan ada pemantauan oleh pihak berwajib. Jangan buka peluang untuk pelajar berdua duaan melakukan projek di dalamnya.Kita tidak boleh menangani kes ziiina di luar, kita tangani kes ziiina di kawasan kita. Antara nasihat saya,

Pintu pagar sekolah hanya dibenarkan dibuka menjelang 15 minit waktu perhimpunan.Semua laluan tangga naik ke kelas di kunci sehingga selesai waktu perhimpunan. Biarlah beg pelajar bersama pelajar tanpa perlu diletakkan di dalam kelas terlebih dahulu.Study group hanya dibenarkan dijalankan di kantin sekolah atau perpustakaan. Jangan benarkan di bilik kosong atau di Bengkel, mana tahu study group itu cuma dihadiri dua orang saja berlainan jantina.

Apabila pelajar perempuan ke tandas, hanya benarkan jika pergi berdua denga kawan perempuan yang lain.Kunci semua bilik bilik kosong dan tandas yang jarang digunakan.Bersihkan kawasan sekitar sekolah dari rumput yang panjang sehingga membatas pandangan.Memanglah kita tidak boleh menghalang orang berziiina tetapi kita jangan buka peluang dan ruang. Amat ngeri dan menaakutkan. Dimana lagi tempat selamat untuk anak anak belajar?

Murid Perempuan Wasap Cikgu Ngadu Hamil Sebab Berprojek Di Bilik Kosong Skolah

Saya menulis dari kisah benar dan dari pengalaman yang dilalui sebagai seorang guru suatu ketika dulu. Segera minda saya terbayang ruang ruang dan peluang untuk pelajar berziiina tanpa kita sedari. Datang sekolah bukan semata mata untuk menuntut ilmu, bahkan mempraktikan ilmu yang tidak diajar di sekolah. Habis belajar dari mana? Smart phone, internet dihujung jariā€¦Siapa beri smartphone? Siapa beri duit topup internet?

sumber : Baitus Solehah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *