Sbb mengapa bila makan kat kedai kucing mendekati kita tapi bukan orang lain.

Kucing merupakan haiwan peliharaan yang begitu comel. Haiwan berbulu ini, biasanya dipelihara oleh manusia, namun tidak jarang mereka juga hidup dengan mencari makan sendiri. Sehingga tidak menghairankan jika kucing sering dijumpai diberbagai tempat.

Misalnya di depan rumah, di warung-warung, pasar, area pejabat dan lain sebagainya. Biasanya kehadiran mereka seringkali dianggap mengganggu, sehingga diusir agar menjauhi dari sesetengah manusia.

Sebahagian kita mungkin pernah didatangi oleh kucing ketika membuat sesuatu, contohnya ketika sedang makan. Beberapa diantaranya mungkin memberikan makan, namun sebahagian lagi mengusir kucing tersebut kerana dianggap mengganggu.

Jika mengalami keadaan ini, jangan buru-buru untuk mengusir haiwan kesayangan Nabi Muhammad SAW itu. Berfikirlah sejenak kenapa kucing itu mendatangi anda dan bukan orang lain yang juga tengah menyantap makanan serupa? Tahukah anda bahawa kucing yang datang itu ternyata membawa ‘pesan’ atau tanda?

Berikut 3 tanda apabila kucing datang kepada kita dan bukan orang lain.

Pertama

Kedatangan kucing merupakan tanda kalau Allah SWT mengingatkan kita tentang inti berikan. Semua rezeki yang kita dapatkan bukanlah selayaknya hak kita. Ada hak-hak orang lain yang seharusnya kita keluarkan.

Seperti zakat fitrah serta zakat harta yang harus di keluarkan sebagai rukun islam yang perlu dipenuhi. Tanpa menunaikan hal semacam ini, pasti kita sebagai umat Islam belum menjalankan semua aturan harus yang perlu ditegakkan.

Dalam konteks kucing yang datang waktu makan, mengingatkan kita kalau kurnia Allah yang kita terima juga harus dibahagi dengan makhluk lain seperti kucing. Artinya dalam makanan yang kita santap, ternyata ada rezeki untuk kucing yang semestinya kita berikan.

Kedua

Memberi makanan pada makhluk Allah termasuk kucing merupakan satu kebaikan. Sesuai dengan firmannya, Allah akan melipatgandakan satu kebaikan dengan 10 kali lipat kebaikan lainnya. Terlebih bila kita memberikan dengan ikhlas dan tak terpaksa.

Bila berbuat baik pada manusia, seseorang kerap menginginkan ada balasan serupa dari orang lain. Namun tak demikian bila manusia berbuat baik pada kucing. Haiwan ini pasti tak dapat membalas apa yang sudah kita berikan terhadapnya. Saat memberi makanan pada haiwan ini, manusia belajar bagaimana rasanya memberikan dengan penuh keikhlasan. Itulah yang seharusnya dilakukan manusia ketika memberi sesuatu kepada orang lain.

Ketiga

Allah sedang memberitahu jika kita tak memberi makanan pada kucing itu, sesungguhnya kita tengah menolak rezeki baru yang bakal Allah berikan pada kita. Rezeki itu luas bukan hanya sekedar duit, namun meliputi semua kehidupan. Semoga kita semuanya termasuk yang pintar membaca ‘tanda-tanda’ itu serta dapat menarik hikmah dari kedatangan seeokor kucing waktu kita tengah menyantap makanan.

Nah, sekarang anda sudah taukan ? jadi jangan pernah lagi mengusir atau bahkan menendang kucing ketika binatang lucu tersebut mendekati Anda.

Apa Pendapat Anda?

Silakan SHARE Dan Semoga Bermanfaat.

Sumber : bagikanaku.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *