Rahsia Penggunaan Arang Untuk Gigi

Mempunyai senyuman menawan dengan gigi putih berseri menjadi impian setiap orang kerana ia salah satu faktor meningkatkan keyakinan diri. Proses mencuci gigi kebiasannya di klinik pergigian dengan prosedur tertentu.

Namun kini, trend penggunaan arang diaktifkan untuk tujuan pemutihan gigi semakin menul4r di media s0sial dan boleh dikatakan menjadi salah satu perhatian baru dalam kalangan masyarakat.

Bagaimanapun, adakah ia benar-benar boleh memutihkan gigi atau ia bernar-benar berfungsi? Memetik laporan mstar semalam, Pakar Bedah England Dr Amalina Che Bakri menjelaskan bahawa arang tidak memutihkan gigi.

Berdasarkan kajian yang diterbitkan, tiada bukti bahawa arang boleh memutihkan gigi. Ia boleh membersihkan gigi tetapi tidak memutihkan gigi anda. Penggunaan dalam jangka masa panjang juga akan membuatkan lapisan gigi anda nipis.

Apa itu arang diaktifkan? Arang yang diaktifkan adalah sangat serupa dengan arang biasa yang membakar berbeku, namun ia khusus digunakan untuk aplikasi perubatan.

Ia dicipta dengan memanaskan arang menggunakan gas yang menghasilkan liang besar dalam mineral yang memerangkap bahan kimia.

Arang aktif lebih tradisional digunakan untuk merawat g4s usus, kolestasis semasa keh4milan dan tahap k0lesterol yang lebih rendah. Ia tidak berbau, tidak berperasa, dan boleh dibeli dari kedai produk kesihatan dan farmasi.

Bagaimana ia berfungsi? Liang arang diaktifkan mengikat bahagian yang kasar pada gigi, biasanya kotoran dan plak permukaan, menjadikannya lebih mudah untuk menghilangkan bahan kuning.

Apabila arang itu telah diberi masa yang cukup untuk melekat pada gigi anda, ia boleh dikeluarkan dan ketika itu, mineral mengambil plak, zarah makanan, dan n0da permukaan bersamanya.

Ini adalah bagaimana arang diaktifkan berjaya dalam pemutihan gigi dengan menghilangkan n0da permukaan.

Walau bagaimanapun, kerana ia mengetuk ke gritt1ness yang terdapat pada gigi, arang diaktifkan tidak mengubah warna gigi yang sangat berwarna atau secara semula jadi menguning.

Oleh itu, langkah pemutihan yang lebih drastik perlu diambil seperti pemutihan profesional. Adakah ia selamat?

Arang yang diaktifkan adalah selamat untuk ditelan, namun kelelasan (abr4siveness) mineral boleh merosakkan enamel gigi anda jika ia digosok ke arahnya mereka.

Berhati-hati apabila menggunakannya supaya tidak mencalar, menyebabkan serpihan, atau kerosakan lain.

Jangan melakukan prosedur ini jika anda mengalami luka. Sentiasa berunding dengan doktor gigi anda sebelum mencuba prosedur seperti ini kerana anda mungkin tidak dapat melihat keputusan diharapkan akibat keadaan tertentu.

Oleh yang demikian, Dr Amalina menyarankan anda berjumpa doktor gigi yang betul (dentist) untuk tujuan memutihkan gigi.

Artikel ini tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan. Hanya sekadar perkongsian info.