Tepat jam 2 pagi kereta tiba tiba pancit tepi jalan,

I am El, 26 years old and currently working as an engineer dekat selatan tanah air. So it started when i was forced by my boss to handle a new construction project as a consultant engineer. Why i said i was forced? Sebab all of my colleague bila diorang dah tau siapa client kitorang, diorang memang dah sepakat nak recommend i dekat boss sebab i tak pernah lagi kerja dengan client tu. Kira nya client tu regular jugak la dekat company kitorang cuma i je tak pernah kerja dengan dia.

They said client tu bossy sangat and that is why they refused to worked with him. Disebabkan i tak pernah kena kan, so i macam okay. Terima dengan redha.

So its the day that i am supposed to meet him at his company. And i was quite nervous and decided to datang awal setengah jam kot sebab takut haha. And bila dah sampai masanya i pun datang office dia and wait for him.

You guys tau tak, he was lateeee. Like about 1 hour late. Masa tu i memang geram gla like aku datang awal kot. Bile tanya his workers semua kata he swtiched his phone off and pelik sebab he rarely datang lambat macam ni. So i decided nak breakfast dulu and told his workers to inform me kalau boss diorang dah masuk. So otw pergi nearby restaurant, i ada notice sorang aunty ni. She looks old and bored sebab duduk sorang sorang. Disebabkan i pun bosan jugak, so i decided nak approach dia buat teman borak borak kan.

So i macam tanya la kenapa sorang semua, dia kata, she was waiting for his son sampai dia habis kerja and I was like eh tak lama ke sebab pagi lagi ni? Dia kata tak, so kitorang pun sambung la borak. Aunty tu memang peramah and chatty gla.

Dia siap borak pasal gossip fattah dengan fazura lagi masatu. I macam wow youre so up to date auntie #respect borak punya borak i realise nak dekat sejam dah. So i checked my phone and i got about 30++ missed called. I was stupid sebab lupa phone silent masatu.

Terus mintak diri dengan auntie tu and I was gelabah gla nak balik office dia. Lepastu, boleh pulak terlupa nak bayar makan tadi. Ya Allah dalam hati ni mesti makcik tadi ingat i scammer kan. Sumpah tak ingat langsung.

Bila dah sampai office dia, i noticed the air was different. Sumpah gloomy macam ada kemtian. Workers semua cam ya Allah mana miss pergi tadi?! Boss dah mengamuk.

I was like ohhhh aku punya lambat kau bising, kau punya lambat kau tak kisah? I pun apalagi, turn to ready to fight mode lah masa masuk bilik dia. Masuk je bilik, dia pun start la perli perli, dia kata malas nak kerja dengan orang yang tak punctual.

I masa tu nak je gelak kuat kuat depan muka dia. Dalam hati dah tak cukup curse word nak fikir. Tapi sebenarnya takde lah terasa sangat sebab dah kebal. Tapi yang ni kes dia lain sebab he have done the same mistake too but he just put all the blame on me? Unfair kan?

So we go on with the discussion la macam biasa walaupun actually i buat macam dengar tak dengar je sebab dah takde mood. Tetiba masa nak balik dia cakap “i will looking foward to work with you” Lepas tu i macam eh bukan tadi taknak kerja dengan i ke. Tapi takdelah tunjuk muka kan. Kite iyekan je.

Habis discussion i pun pergi lah restaurant tu balik with the hope yang autie tadi ade lagi sebab i tahu mesti dia dah bayarkan. And Alhamdulillah she was there, but with someone that seems familiar to me (haah si bossy tadi dengan auntie tu).

Masa tu dah teragak agak nak tegur ke tak, pastu tengah terfikir2, auntie tadi noticed i and ajak i lunch sekali dengan diorang. Si bossy tu tadi memang buat buat tak kenal i. So i do the same. Rupanya si bossy tu anak auntie ni. Auntie tu pun introduce la anak dia dekat i.

Dia kata anak ni la yang dia tunggu. I punya reaction memang fake gila macam ye ke oh ohhh. Yelah sebab dah tak suka anak dia kan haha. I nak sebenarnya nak tolak tapi mengenangkan auntie tu dah pay for my breakfast kan, so ni kira macam berbudi bahasa la haha.

So on that night, si bossy tadi ws i suruh datang office pkul 8 untuk meeting. I macam eh baru meeting semalam, nak meeting lagi? Then i cakap la i baru start sikit je. Dia kata its okay sebab nak buat a little bit changes.

Oklah i pun pergi lagi office dia. Dah la awal gla macam orang pergi kelas. So sampai dekat office, workers dia semua terkejut sebab i sampai awal gla.

Masuk je bilik dia, dia terus suruh i duduk lepas tu dia hidang i makan breakfast. Sumpah i pelik level undescribed. Dia kata his mom prepared for me. Gla. I thot dia buat buat tak kenal i in front of his mum.

Tapi dia kata dia dah cakap dah dengan his mum that we ‘re going to work together. So i assume dia tau la why i was late kan. Dia patut terima kasih sebab i teman mak dia makan okayyy.

I pun makan je lah tapi memang awkward sebab we have nothing to talk about, sampai la dia tanya macam mana i boleh kenal his mother. I pun cerita jelah tapi dia mmg tak react langsung, macam nak tak nak je dengar. Eii kalau dah tanya tu dengar je lah kan patutnya. Makin la i benci dengan dia.

Habis makan, i was ready for next discussion with notes and pen in my hand. Tapi i tengok dia terus pakai cot and like headed to somewhere? I macam ehh kata nak discuss? And suddenly he said. Kita sambung lain kali lah. I busy.

Masa tuu i was like nak gelak, nak nangis, nak gla pun ada. Did he just invited me at 8 oclock pergi office dia just for a breakfast?! Tak kelakar okay.

I pun masa tu dah ready nak backup diri i macam eh i hv wasted my time and my fuel okay pergi sini. Kalau setakat nak breakfast, i pergi 7E depan office i pun ada.

Eii bila i bebel bebel tu, dia kata we’re even sebab semalam i lambat tapi i tak cakap sorry. And dia pun blah camtu je. Ehhhh suka hati betul la dia ni. I memang nak nak ngamuk masetu, nak je terbalik kan meja dia. Sumpah geram.

Usually we have meeting once in a month (at least), sebab nak tengok progress project. Tapi dengan si bossy ni i selalu ada extra meeting dengan dia mean only both of us sebab he said his mum like me (he is the only son), pernah sekali meeting kat rumah dia sebab petang tu his mum ajak shopping.

Gla kan, tapi i memang masa ni tak suka dia. Just suka mak dia sebab mak dia menang best and easygoing. Tapi ada satu incident yang makes me completely fallen for him.

Incident happen bila i dapat tahu dari site engineer ada problem dekat site, and i have to check by myself la kan sebab taknak ada bigger problem happen. So, i was informed masa dah nak maghrib and i decide lepas maghrib nak jugak pergi tengok site dengan member i.

So masalah nya agak besar (i cant tell what the problem is sebab nanti korang tak faham pulak). Sebenarnya bila ada masalah dekat site we are supposed to inform client kan. Tapi i takut dengan si bossy tu and decided to solve the problem first without telling him. Sampai office i, i pun try la refer book and tengok past design nak solve the problem.

Around pkul 11 camtu i noticed me friend dah macam ngantuk sengguk sengguk. I pun suruh la dia balik dulu. Common sense. Haha. Tapi tulah i siap kerja semua around 2 am. Lepas dah perasan pkul 2 tu baru la rasa takut terfikir hantu. Tapi rasa lega sangat, sebab dah ada backup plan kalau kene soal hehe.

So omw to my house (yang ini sumpah drama) my car’s tyre pecah. Gla dah la masa tu my car exactly on an empty road. Ya Allah rasa takut and nak menangis sangat sangat. I tried to remain calm.

Tapi i terus nangis bila tengok phone takde line. No services sebab i pakai umobile. Chengggggg. Terus bukak ayat ayat al Quran dekat phone and doa Ya Allah mintak mintak my mum and dad datang ambil i (i hv already told them that i have extra work to do) I tekup muka and keep on crying, kunci pintu and tak berani tengok luar.

After wait for so long, i dengar ada kereta lalu and stop beside my car. I takut gla and nak angkat muka and then i heard familiar voice keep calling my name. I angkat muka and guess who (yelah si bossy tu) i masatu rasa gembira sangat ya Allah i cant describe with word tapi i keep on crying la, menangis kegembiraan la katakan.

I opened my door and he tried to calm me. So he asked me to ride on his car and left my car key with him. Dia kata biar dia settle esok.

Sounds gentleman la bila fikir balik, tapi at that time i just boleh cakap thanks sambil nangis macam orang tak igt dunia. And that night sebenarnya i tertidur in his car. Haha silly me kan?

The next day, i woke up bila rasa sejuk sejuk dekat dahi i. Terkejut sangat sangat sebab i am actually in his house and his mum tgh letak cool fever on my forehead (i have fever on the next day) serius terkejut. Tapi macam biasa auntie terus pluk i and keep on asking me whether i am ok or not.

Okay je sebenarnya walaupun demam. Ala demam sikit je actually. Auntie cerita my mum called si bossy and asked about me at 2 am. Katanya si bossy gelabah macam apa cari i merata with his pajamas on.

I macam oh yeke, mana lah i perasan semalam yang dia pakai pajamas je. Nangis teruk kan. Eh tapi i mcm terkejut how did my mum has his number? Tapi i tak cakap la dengan auntie tu. I macam masih terkedu lagi masa tu.

Lepas mandi and siap nak balik semua, auntie called me to have breakfast first. So i pun okay breakfast tapi nampak la yang si bossy ni lain. Dia sendukkan nasi? Dia tuangkan air?

Lepastu dia offer nak hantar balik and nak settlekan kereta i sekali? I macam dia ni kene rasuk malaikat ke? Haha tapi deep in my heart rasalah bunga bunga cinta tu sikit. Tapi i taknak la lebih2 takut perasan kan.

So masa otw balik rumah i, (here is the drama begin) i sebenarnya ada satu soalan je nak tanya which is how come my mother has your phone number? Tapi i tak tau macam mana nak start. Dia pun diam je. Eii geram betul lah.

Patutnya lelakila yang start the conversation kan. Then tiba2 dia cakap yang i tak perlu pun nak buat kerja tu cepat cepat. Dia kata i boleh je buat siang, take my time, dia tak marah. I was like eii kenapa dia ni. Seram lah bila cakap baik baik.

Then i pun tanya lah how come my mother know his number? Tapi dia kata balik nanti tanya mum. Pastu i macam ok then. Lepas tu sampai rumah. My mum and dad memang dah tercegat depan rumah tunggu i. I pulak dah gelabah nak explain sape pulak lelaki aku bawak balik ni kan.

Si bossy ni boleh pulak dia naturally turun sama. Salam my dad, tanya khabar, siap masuk rumah minum lagi. I was in awe. Macam eh kenapa macam dah lama kenal ni. Takleh brain. So i was easdropping their conversation and dengar macam cakap pasal tunang tunang. Eh cam eh apeni tunang tunang ni (tapi dalam hati suka je sebenarnya)

So lepas je si bossy ni balik, i had an urgent meeting dengan both of my parents. AND GUESS WHAT SEBENARNYA SI BOSSY DAH LAMA MASUK MEMINANG I SINCE THE FIRST WEEK I WORKED DENGAN DIA AND WHAT MAKES THINGS EASIER IS BOTH OF OUR PARENTS KENAL EACH OTHER. Tapi si bossy ni cakap dia tak kasi my parents told me first sebab dia kata dia nak kenal i dulu. Macam wow. Gentle nyaaa diaaa haha. Tapi memang sepanjang i kenal dia. He is okay. Solat jaga. Dengan orang tua pun ok. Takde sentuh sentuh sepanjang keluar dengan i. Penyabar tapi satu je, garang sangat 🙁