Aku Anne, tepat 12.30 pagi kami balik dr mamak lepas study. Ada kawan lelaki teman kt belakang tiba2 Na potong kami minta jalan laju.

Hi, Aku, Anne,23tahun. Aku tergerak hati nak share cerita mase aku study dekat KL dulu stay serumah dengan housemate aku yg aku akan namakan dengan Qa,Fiq dengan Na.

Mase tu time exam,Dowg bertiga ni course yang related dan aku manusia yang tercampak jauh dr course dowg.

So dowg decide nak study sama2 dekat mamak dengan classmate dowg. Aku pun menyibuk nak ikut sekali . Nak cari bala kan ?

Aku cuit Qa sebab da terlampau takot,aku ckp muka Na lain and aku suruh dy call kawan2 yg lain.Mintak tlg teman sampai rumah.

Nasib kiteorg baik sbp dowg just kat belakang kiteorg je.Mase aku nak bukak kunci pagar tu da menggigil2 sebab dgr Na asyik merengus je dengan muka pucat dy tu.

Boleh pulak tengah menggigil2 tu kunci jatuh pulak macam dalam drama.haha Bila naik atas je,aku suruh Na basuh kaki ,amek wudhu’ before tidur.

Dy bantah tapi aku paksa jugak.Malam tu dia tidur menggigil2.Esoknya dy cerita ade orang tarik beg dy mase depan kubur tu walhal dy jalan paling belakang sekali antara kiteorg berempat.

Ada satu hari,mase kiteorg celebrate birthday kakak rumah kiteorg dekat taman permainan depan rumah.

Masa Ijan azankan dekat bilik kiteorg depan Na, Na merengkok2 baring nangis2. Kawan bilik sebelah call sorg budak kolej yg tahu ubatkan.

Mase dy call ,taktahu kenapa dy suruh satu rumah tido ramai2 dekat ruang tamu. Mana yg uzur jangan tido hujung . Tido tengah2, dan mangsanya kena tidur sebelah Na, AKU .

haha . Dan bau kapur barus tu makin lama makin kuat . bau makin kuat kat tangga laluan naik atas.

Ijan ws Qa, minta izin berjaga luar rumah sebab dy tak sampai hati tinggalkan kiteorg dengan benda yg dia taknak cakap apa.

Selepas azan subuh, baru aku, Qa Fiq dapat lelapkan mata. Untung jugak esoknya aku takde kelas,dapat ganti tidur.Mase aku terjaga pkul 10pagi,

Nak pegy mana ?” Sikit pun aku tak hiraukan . Mase Yem masuk,mata dia melilau dlm rumah, even mase naik tangga. Sampai dekat bilik, dy cakap takde bau apa2 pun.

Kiteorg pelik, dia tak bau apa2 sedangkan bau tu sangat kuat. Yem belum nampak Na. Aku tolong bawak Yem jumpa Na dalam bilik kiteorg, bukak je pintu bilik,Na tengah duduk sambal jeling Yem, merengus2.

Aku taktahu Yem baca apa depan Na,bila dy habis je baca ayat depan Na,Yem terus melompat kebelakang.Muka Yem berkerut seribu, da pada masa ni, bau kapur barus makin kuat.

Yem panggil aku dgn kawan2 yg lain bincang dekat ruang tangga,Yem soal soalan yg tak mampu kiteorg jawab , ‘apa yg korg bawak balik ni ?’

‘korg buat apa smlm?’ ‘korg main apa smlm?’ Masing2 terdiam tak mampu nak jawab. Yem takmmapu nak halau bnd tu keluar,katanya sangat kuat.

Benda tu degil takmahu keluar. Last option, dowg decide untuk sembelih,tapi bau tu masih ada. Takboleh hilang. Yem cakap terlampau banyak dlm badan Na. Ada yg besar berbulu tapi dowg taktahu makhluk2 tu datang dr mana.

Just dtg untuk menumpang badan Na je.Esoknya Na terus balik kampung , 3 hari lepas tu dia balik rumah bawak air Yassin dan segala macam untuk diri dia. Malam tu Na terjaga sebab haus, masa dia duduk atas tilam, dy ternampak kelibat putih berdiri.

Na cuba toleh perlahan2, dia nampak ‘gula-gula’ berdiri kat tengah antara aku dgn iqa. Sebab takut, dia terus baring senyap2 selubung satu badan.

Seminggu lepas tu , kawan Yem, aku lupa nama dia apa,kite gelarkan dia Abam jelah eay? Sebab fizikal dia lebih kurang Abam Bocey. Abam dtg rumah untuk bersihkan rumah,siap bawa garam, lada hitam untuk bersihkan rumah.

Abam mengucap panjang bila masuk rumah kiteorg, bukan sebab kotor tapi sebab ade makhluk yg mengerikan bawah tangga rumah, duduk dekat situ.

Fuhh selamat ! Mase bnd tu nak keluar , Sya asyik cakap, ‘Rumah… rumah..’. Abam ingat benda tu pergi rumah family kiteorg, berkeras dia tny, rumah mana kau pergi?

Sya Cuma tunjuk dengan jari dia, ke arah pintu pagar.Abam cepat2, sapu garam dengan laa hitam yg dia tabur tadi untuk bagi mahkluk tu keluar.

Lepas je siap semua, Abam pesan jgn balik lewat malam,kdg2 dia mengikut kita tak sedar, jangan biar rambut gugur bersepah,, jaga kebersihan rumah dan jangan tinggal solat.

Kiteorg sempat tanya Abam, mana datang bau ni semua ? Abam senyum sambil cakap , puncanya dari Na, sebab benda tu semua ikut Na, sebab tu Na sorang takde bau apa2. Oh ya, bau tu dua minggu ya readers, utk fully hilang dlm rumah.

Alhamullilah, lepas dr kejadian tu dah takde lagi dah gangguan. Cuma aku doakan Na, supaya jaga diri, kuatkan diri sndr, jgn biar makhluk tu senang2 ambil / tumpang badan kita.