Xtahu nape tengok Nuh mcm rahsiakan something, malam pertama aku trkejut bila dia pandai tolak dari belakang. Aku tersenyum

Hi, aku seorang doktor as a profession tapi since sekolah aku memang suka menulis, poems, short stories tapi kebanyakannya dalam bahasa english.

Rasanya mungkin ini pertama kali aku cuba menulis kisah hidupku dalam bahasa melayu. Maaf jika bercampur.

Jujurnya, sudah lama tiada ilham. Mungkin kerna sibuk dengan kerja atau memang kurang inspirasi.

Tapi, disebabkan hati aku yang patah baru baru ni, jari aku mula gatal untuk menulis. Bukan pertama kali dikecewakan.

Tipu lah jika tak pernah aku kecewa dengan lelaki tapi tak pernah frust macam kali ini.

Cinta pertama ku dibumi russia. Waktu itu aku 21 tahun? Waktu aku belajar medik. 5 tahun lamanya tapi disebabkan agama yang berlainan kami berdua membuat keputusan untuk berpisah.

Di sini lah kisah aku bermula. Aku jumpa seorang lelaki yang bernama Nuh dalam a famous muslim dating site.

Mula mula tu rasa macam biasa but lama lama i felt the chemistry. Dia seorang offshore engineer in kl while aku bekerja di kota kinabalu.

He was interested dengan what i do and kami share thoughts and experience. Boleh bersengkang mata sampai jam 3-4 pagi sebab nak chat.

Rasa macam budak budak sekolah untuk seketika. We shared stories about our work, our hopes and dreams.

Nuh ada cerita. 3 tahun lalu, dia putus dengan girlfriend of 9 years. Sejak itu hidupnya berubah.

Dia alami insomnia and jual rumah dan kereta dia. For a while aku pelik kenapa traumatizing sungguh kisah breakup dia.

Dia repeat dalam english soalan dia. Aduh, dia pikir aku tak paham sebab aku dari sabah. Padahal aku sedang pikirkan jawapan.

Aku di kl 3 hari, dia temankan aku shopping dan makan lepas kursus, malam sebelum aku pulang nak di jadikan cerita kereta di rosak depan klcc, overheated.

So aku kena pulas stereng sambil dia tolak kereta. Haha, kenangan. Muka dia memang bingung tapi apa dia buat next literally buat aku fall for him.

Dia tengok kedai sekeliling then cakap ‘tu starbucks, saya hantar awak sana dulu, awak duduk minum then saya selesaikan kereta’ aku macam tak percaya aku jumpa lelaki macam dia.

He seems too perfect to be true. Orangnya sopan dan lucu. Matang dan hormat pada orang disekeliling. Solat 5 waktu tak tinggal. Waktu jalan jalan cari surau.

I was at cloud nine. Aku tidak la sebaik dia. Tapi sebab kenal Nuh aku cuba improve myself. Solat and baca quran. Malam malam aku berdoa. Dia kah the one?

Cair lagi bila buka hadiah. Dia suruh buka di bangladesh tapi aku curi curi tengok waktu dia order minumam.

Dia bagi aku jersey dia yang dia pernah pakai waktu one of our dates dan alquran dia. Happy dia jangan cakap. Berbunga bunga jiwa. Tapi aku control ja.

By that time, aku pikir he is the one. Finally, my final busstop. I’ve met him. All the heartaches before, aku sudah jumpa dia.

Waktu di bangladesh, Nuh inform, dia dapat kerja di singapore, dia akan move januari next year.

Nuh ada mentioned sebelum ni tapi dia mentioned mungkin dia takkan ambil offer tu. This time dia cakap, he took the offer.

Sejujurnya, aku happy untuk dia tapi aku sedikit sedih sebab dia ambil kerja tu tanpa bincang dengan aku. Mesti dia tak nampak aku dalam future dia.

Aku cakap maaf aku tak dapat tunggu. Nuh minta maaf, dia cakap ‘saya yang patut minta maaf, saya tak tahu mcm mana nak explain’

Takpa lah, sekurang kurangnya dia jujur. Mungkin he felt the distance was the problem atau kerjaya aku yang demanding merupakan masalah.

Aku tidakla secantik mana, tapi not bad, ada juga few peminat, aku tinggi orangnya and pandai bergaya. Outgoing dan funny.

Apa masalahnya? Dia tak dapat open up untuk aku? Apa yang tak cukup? Aku rasa down tapi ok.

Then dia menghilang. Aku mula gelisah sebab bukannya kami gaduh, kenapa dia tiba tiba diam.

Dia marah kah? Aku mula ingat penerimaan dia waktu dia break dulu. Adoi jangan cakap dia sedih pulak. Aku mula rasa bersalah,

Seriously? Nuh yang aku kenal selama ni? Pernah berkhawin? Nuh ada 2 orang anak? Anak dia comel. Aku rasa kaku, aku rasa entah, aku buntu.

Ya Allah apa aku buat sampai jumpa lelaki yang layan aku macam ni. Tak jujur kah aku? Tak ikhlas kah aku? Di tipu hidup hidup.

Aku tak question dia selama ni sebab aku nak build a bond on trust. Waktu relationship aku yang pertama, aku banyak doubts sampai aku rasa i didnt enjoyed it sebab i keep on living dlm prasangka.

So bila jumpa Nuh aku janji this time aku kena belajar trust lelaki. Memang dia tak cakap dia sayang aku. Tapi he knew how i adored him and dia tahu aku sedang tunggu.

Aku jumpa dia dalam web cari jodoh. Can my intentions be anymore clearer. Aku decide untuk confront Nuh. Aku type “bila awak nak inform awak ayah orang?’ No reply… Blue tick…

Keesokkanya aku type msg yang panjang, a part of it aku cakap you should be proud that you are a father of beautiful kids, your past is something you should be proud of. Blue tick…

Aku berharap dia mmg divorcee, sebab atleast aku akan tenang. The thought untuk berada di tengah tengah rumah tangga org, astagfirullah, pikir pun rasa depres.

Aku tak marah, aku sudah redha,esok aku nak post balik jersey dan quran dia ke alamat dia.

Tak guna aku marah dan dendam. I feel better now, maybe i willl now give love and relationship a break.

Focus lebih kepada humanitarian work. Banyak lagi orang yang lebih memerlukanBanyak lagi masalah di dunia ni yang lebih teruk dari masalah kecil aku ini.

Habis type cerita ni aku lega. Alhamdulillah. I’m not giving up on love, i know the one for me is out there. Tapi buat lelaki lelaki di luar sana, jagalah hati wanita dengan ikhlas.

I do think i was maybe stupid but no regrets. I did my best with my best intentions.

Nuh, if awak baca ni, u know this is you, saya maafkan awak, everyone is going through something in their life dan ini mungkin dugaan awak.

Saya doakan awak dan family akan happy and you akan jumpa the correct person. Mcm i ever said, maybe if u met the correct woman,u wouldnt want her to wait, u would knw shes the one’.

Thats all from me,
Terima kasih kerana membaca.
Doakan saya ya.