3 bulan sebelum kahwin tunang minta duit hantaran kumpul sama2 sebab perkara remeh mcm ni. Aku terus bg tahu ayah.

Assalamualaikum, hai. Aku Nur. Kami bertunang pada Jan 2019, tunang aku baik orangnya solat terjaga, batasan dengan perempuan lain dia jaga tapi tidak dengan aku dan dia sangat kuat cemburu.

Kalau ikut plan aku bakal kahwin 3 bulan lagi tapi ku sangka panas sampai ke petang tapi gemiris mengundang. Aku berkemungkinan akan putus tunang dalam masa terdekat ni.

Tipu la tak malu bila pikir nak putus tunang ni. Maruah keluarga tercalar, tambahan pula aku ni duduk kampung banyak mulut bawang kat sini.

Asalnya aku nak bertahan saja tapi aku takut risiko lepas kawin aku bakal makan hati ulam jantung.

And sekarang kes jadi teruk sebab dia libatkan ayah aku. Masa raya aidiladha, kawan sekerja lelaki datang rumah untuk beraya, biasala kan.

Time kami dok bersembang tunang aku datang rumah, muka dia dah mencuka dah time tuu cuma bila depan kawan kita buat cool sembang macam tadak apa yang berlaku,

tapi bila dia balik rumah mula laaa dia kata abah aku tak reti didik aku sebab sembang dengan lelaki pakaian tak senonoh.

Hmm actually malam yang kawan aku datang tu ayah aku ada kat situ & aku pakai baju kurung + shawl. Aku tak tau la kot dia nampak aku pakai bikini malam tu.

Jadi start laa isu dia kata aku perempuan murah bukan first time aku kena ayat tuu, ni dah kali ke 3.

Kami juga pernah berbincang duit hantaran untuk share sama sama di awal fasa pertunangan,

tapi dia kata takpa dia tanggung semua lelaki kan, takan nak mintak kat perempuan & lagipun aku baru start kerja bulan 4 haritu.

Malam pergaduhan tu dia kata dia nak aku bayar half duit hantaran tu, lagi 3 bulan setengah lagi wehh last minit gilaaa laa.

Aku pun dok kumpul untuk majlis kawin jugak bukan harap 100% kat duit hantaran tu.

Ayah aku pun kata dah duit hantaran aku ayah aku akan bagi full dekat aku untuk masa depan sebab kenduri nanti guna duit simpanan yang sedia ada.

Kenapa tak minggu ni? Sebab family dia tengah bercuti and aku tak nak spoilkan mood orang bercuti.

Aku tau dia tak setuju putus tunang, tapi kalau smpai dia suruh aku bayar balik duit keluar dating, nanti dah kawin tak pasal dia ungkit balik jenuh akuuu nak tanggung.

Isu kami sebetulnya dia tak nak aku berkawan @ berhubung dengan lelaki tak kira lelaki itu customer aku, kawan sekerja atau kawan rapat.

Sekarang mood aku memang down gilaa tapi aku tenang, aku tak pernah rasa tenang ni selepas mak aku meningal. Alhamdullilahhh mungkin ni jugak jawapan untuk istikharah aku. Wish me luck and keep strong.