Kalau cantik je mesti ada yg mengata. Janda baru pandai melawa lah. Laki dah lari la.

Saya nak share satu story client lama saya (atas izin)

During hearing case (anak dia), saya kagum sangat. Usia dah hampir separuh abad tapi body macam anak dara, bergaya, kulit mulus tegang.

Setiapkali hadir ke court, bekas husband pon tak pernah miss datang. At first place saya tak pernah sangka yang diorang dah cerrai, ex husband nampak so caring .

Saya perasan akak ni selalu je macam nak marah. Buat tak tahu dan tak layan dekat ex husband dia (mase tu tak tau pon diorang dah cerrai). Tapi bile akak ni tengok reaksi saya yang macam tertanya tanya then dia cakap,

“Puan nurul jangan salah sangka, akak dah cerrai lama dah”.

I was wow,

“Bagusnye bekas husband akak sampai tak pernah miss datang tengok kes anak dia”. Akak tu cakap, “Dah gila talak, nak buat macam mana biar dia rasa”.

Saya ni selalu puji, akak ni cantik, akak ni bergaya, lembut orangnya, nape akak divorced.

The next hearing date, after habis case, kitaorang turun cafe, sembang sembang sampailah bab peribadi.

Dia bawak keluar satu pic lama dari dalam beg. It was her and her ex husband. I was shocked!!

Hitam, gemuk. Tak make up langsung, berkain batik, selekeh. While man standing next to her quite handsome.

“15 tahun akak abdikan diri dengan suami. Keje nurse berhenti laki suruh. Duduk umah jaga anak, duit tak de. Laki beri cukup cukup makan.

Tak ada lebih langsung untuk beli baju baru, alat solek atau akak keluar jalan jalan. Duduk umah je jaga anak.

Laki pulak sesuka hati keluar nak jumpa kawan kawan. Akak sabar je. Akak beranak setahun sorang. 4 orang anak dah. Letih tuhan je tau.”

“Laki akak start berubah bila akak jadi gemuk. Bukan sengaja, tapi tiap tiap tahun beranak tak sempat nak kurus.

Akak nak keluar jogging takde orang nak tinggal jaga anak. Nak beli ubat kurus, nak beli jamu duit tak de. Nak melawa duit tak ada”.

Laki pulak elok je beli barang baru, baju baru, tapi tak buat balik dekat bini. Selepas laki naik pangkat, laki dia dah start menghina.

“Awak duduk rumah, selekeh tak macam orang opis saya”.

Laki dah mula bandingkan dia, hina tubuh badan. Dan sampai satu masa, berbulan bulan dia tak disentuh.

Akak ni nekad nak g0da semula laki dia. So lepas je lahirkan anak keempat, dia belajar menjahit. Bawak keempat anak dekat balairaya pergi belajar menjahit.

Laki nak tolong? harem. Mengutuk adalah. Lepas belajar jahit, akak ni amik upah jahit. Adalah duit skit, bolehlah beli baju baru sehelai dua.

Dalam duk usaha nak pikat hati laki, tup tup kantoi laki menikah sorang lagi dekat Thailand. Sedih tak terkata, terasa begitu hina. Sudahlah nafkah culas.

Bukan kaya pon, nak beli baju kata tak ada duit, tapi bleh kawen lagi satu. Bini baru kerja satu opis, anak dara, cantik dan bergaya.

Akak ni redho, cuba sedaya upaya selamatkan perkahwinan walaupon lepas tu laki dah jarang bermalam. Paling teruk bila madu dapat anak seorang, nafkah tak diberikan terus.

Akak ni kerja menjahit sara anak anak. Balik je umah dia, laki akan bandingkan dengan madu yang cantik, pandai jaga badan, pandai segala serbi.

Sejak ada bini baru, laki dah pandai naik tangan. Kadang kadang laki bermalam dekat umah dia, bini baru datang suruh balik sana. Laki akan balik dan tinggalkan dia sorang sorang. Sepuloh tahun akak ni dimadukan.

Hari sebelum dia dicerraikan diorang bergaduh, pasal nafkah kewangan dan juga nafkah batin yang dah lama suami tak tunaikan. Bila gaduh ade tengking menengking. Dan akak ni tak tertahan terus mintak cerrai.

Mase tu suami dia menghina,

“Kalaulah lembu dengan kau, lagi sanggup aku tidur dengan lembu”.

Lepas laki dia cakap macamtu, Allah telah hadirkan perasaan benci teramat pada laki dia sampaikan pertama kali dalam hidup dia mintak cerrai.

Suami dia dengan mudah mencerraikan dia. Selepas kene cerrai, laki siap cakap,

“Aku nak tengok, sejauh mana kau boleh pergi tanpa aku. Kalau nak aku rujuk balik, jangan lupa datang umah xxx(madu) sebelum tamat tempoh iddah. Lepas dah tamat tempoh iddah aku tak kuasa dah nak layan rujuk dengan kau”.

Terasa terhina, akak ni tak menoleh kebelakang. Angkat kaki, balik kampung bina hidup baru. Bukak kedai jahit. Now dah ade ramai kakitangan. Rezeki makin banyak, duit banyak hidup tenang.

Lepas dia dah agak kaya, madu tak puas hati. Paksa jugak ex laki buat bisnes. Buat loan, buat bisnes kedai makan.

Lingkup. Sekarang menanggung hutang dengan bank. Dari pakai Harrier now dah downgrade to Viva. Sekejap je Allah tarik.

Lepas tak ada laki baru boleh bergaya, melawa. Sebab takde sapa nak tanggung, ada duit sendiri. Masa ade laki macam myat hidup.

Tiap tiap tahun beranak. Yang jaga nye dia sorang. Duit takde. Laki nak beli make up baju? haremmm. Kawen lain adalah.

Sekarang akak dah kurus, dah cantik, duit banyak. Giliran madu pulak hidup susah main dengan anak anak kecik.

Madu dulu yang kurus dah gemuk. Tambah pakej lagi madu dia ni pandai menjawab. Kalau tak kene, abes pinggan mangkuk dilemparnya.

Masa saya handle kes akak tu, dah almost 3 tahun ex laki dia duk kejar, nak rujuk semula. Caring dan terlampau baik.

Tapi akak ni bolayan. Tunggu depan pintu, tunggu dekat tangga rumah. Dekat mana mana nampak je ex laki macam orang tak betul. Gila talak.

Sempat lagi akak ni gurau,

“Akak ni puan nurul termasuk dalam salah sorang janda yang takde laki baru pandai nak melawa. Orang duk mengata kite tak pandai jaga laki, laki dah lari baru nak bergaya.

Tapi orang tak tau, kita jadi myat hidup sebab ade laki tak guna. Miskin tapi ada nfsu dan citarasa tinggi tapi tak menyumbang apa apa kecuali air benih buat kite beranak tiap tiap tahun.

Lepastu bukan nak berterima kasih tapi dijadikan modal pulak nak menghina isteri. Baik hidup sendiri,a da duit sendiri tak payah menanggung biawak dekat rumah”.

Tergelak saya dengar akak ni cakap.

“Dah ada yang baru, yang lama dibuang. Sekejap je huru hara hidup. Biarkan dia rasa”. Kata akak ni.

Somoga jadi teladan. Terkesan sungguh pada kata kata akak tu,

“Miskin tapi nfsu dan citarasa tinggi tapi tak menyumbang apa apa”.

Urmmm. Semoga suami kite, anak anak kite, saudara lelaki kita jadi suami yang bertangungjawab dan baik pada isterinya.