2 tahun sebelum ni aku cuma nk buat repid test, tiba-tiba result bagi tahu saya p0sitif. Tahu lah perasaan aku masa tu

Assalamualaikum. Saya harap admin dapat siarkan artikel ini sebagai bahan bacaan terutama kepada golongan yang bukan PLH1V sebab saya melihat sangat kurang artikel berkaitan golongan PLH1V.

Ok sebelum tu, PLH1V adalah singkatan bagi People Living with H1V.

Ok sedikit latar belakang mengenai saya, lelaki, 27 tahun, penjawat awam, berasal dari negeri di utara dan belum berkahwin. Rasanya pihak pembaca boleh teka yes saya seorang PLH1V.

Saya akan ceritakan sedikit mengenai macam mana saya boleh diagn0se sebagai PLH1V dan cabaran yang dihadapi sebagai perkongsian pada yang sudi mendengar.

Alkisahnya, 2 tahun lepas (2020) saya cuma nak buat rapid test kit dalam bulan 3-5 macamtu dan keputusan menunjukkan saya positif apabila ada 2 lines muncul atas test kit.

Perasaan pada ketika itu? PL Masih lagi in denial sebab mungkin salah lagipun bukan full bl00d test yang kena cucuk tu. Lagipun badan rasa sihat dan tak ada apa apa simpt0m.

Saya masih teruskan kehidupan seperti biasa tapi banyak BDR (bekerja dari rumah) sebab PKP.

Tetapi pada 1 hari saya tergerak hati untuk ke klinik kesihatan dan buat prosedur yang ambil masa lebih kurang 1 bulan lamanya dan memang disahkan ada virvs H1V dalam badan saya.

Apabila saya sudah disahkan PLH1V, macam biasa akan refer ke pakar dan akan mula training ubat selalunya vtamin.

Bagi golongan PLH1V ni kami kena makan ubat setiap hari pada waktu yang sama dan tidak boleh tertinggal lebih dari 12 jam takut virus H1V akan menjadi resistant dan mengakibatkan ubat tidak lagi berkesan.

Jadi mula la perjalanan saya, dengan pill training pada jam 9 malam setiap hari selama 3 minggu dan kena jumpa pakar untuk proses kaunseling dan supaya saya tak tertinggal makan pill training.

Tanggal bulan 11 2020 baru saya mula dengan ubat sebenar untuk kurangkan bilangan virvs H1V (viral load) yang dipanggil sebagai HAART (Highly Actice anti-retroviral therapy).

Sejujurnya pakar pesan kepada saya untuk ambil pada hujung minggu kerana kesan ubat HAART pada awal pengambilan agak berat seperti pening dan muntah bergantung kepada tubuh seseorang.

Saya pun ikut pesanan Pakar yang sangat memahami dan ya keesokan pagi memang tak boleh bangun pening sangat dan muntah tapi alhamdulillah tak lama. Hari Isnin saya semakin elok dan boleh berjalan, bekerja seperti biasa tanpa ada yang tahu.

Ok saya pendekkan cerita, Selepas lebih kurang 4 bulan makan ubat HAART (dalam bulan 3 2021) tiba masanya untuk check viral load (bilangan virvs H1V) dalam drah.

Dan saya sangat bersyukur saya dah “undetectable”, maksudnya bilangan virvs H1V dalam badan saya kurang dari 20 copies.

Tetapi saya masih kena makan ubat setiap hari pada waktu yang sama,

Bukan bermakna dah sembuh sepenuhnya sebab virvs H1V ini adalah dalam kategori “retrovirvs” yaitu virus yang sangat bijak dan sentiasa ada tempat untuk sembunyi dalam badan

Saya pun pulang, kerja seperti biasa dan alhamdullilah Allah menjaga aib saya, tiada siapa tahu kecuali seorang nurse dan pakar yang sentiasa ada disisi.

Ibu bapa adik beradik semua saya rahsiakan kerana tidak mahu mereka risau sebab saya boleh tanggung sorang sorang.

Persoalannya apabila ibu bapa cuba kenalkan saya dengan seorang perempuan yang bagi saya dia jauh lebih hebat, berkerjaya dan pandai.

Tapi saya rasa sangat rendah diri ya bagi kami PLH1V sangat susah untuk memberitahu orang lain mengenai status kami disebabkan stigma dan anggapan masyarakat.

Ya saya mengaku dulu saya sangat terpesong tapi apabila diagn0se sebagai PLH1V sedikit sebanyak saya cuba untuk kembali kepada Allah walaupun tidak lah sempurna.

Jujur cakap saya sangat cemburu melihat orang/ kawan yang sangat baik dan ikut semua perintah Allah.. Tapi saya seolah olah susah sangat.. tak tahu kenapa nak buat baik menjadi satu cabaran kepada saya.

Ok berbalik kepada hal perempuan yang dikenalkan oleh ibu bapa saya. Saya suka dia sebab saya rasa macam ada chemistry dan dia mungkin boleh terima saya sebagai PLH1V cuma saya masih rendah diri dan perlukan kekuatan untuk beritahu hal sebenar.

Saya seorang yang straight forward tak pandai nak berkias kias tapi saya buat pertama kali terpaksa berkiasan untuk beritahu dia dan harap dia boleh terima saya.

Saya mohon pandangan dari pembaca terutama yang PLH1V untuk bagaimana cara dan waktu terbaik untuk beritahu sebab saya tak nak nanti lama kelamaan tak membuahkan hasil.

Terima kasih..