Trjumpa handbag hitam tp dinding sebelah kereta Panamera, saat dibuka trkejut lihat isi didalamnya

Ganjaran berbuat baik dibulan puasa.

Malam tdi pegi tesco ,masa nak balik nmpk la dari jauh 2 laki bini tgh masukkan brg yang dibeli dalam kereta idaman aq.. Panamera beb..

Tp dorang macam tergesa-gesa.. Mungkin nak cepat kot2 ada kes kecemasan.. Aku jln mcm biasa ja p kat kreta.. Kebetulan park bertentangan dengan kreta diorg.. Elok diorg beredar.. Aku pun nak naik kreta..

Sblm naik kreta aku suka cek tayar dengan body kereta.. Mna tau kot2 ada orang buat naya ka apa ka.. Hehe.. Tiba2 mata ni ternampak ada handbag tsandar kt tepi dinding.. Kaler hitam bercorak.. Mula mcm mls nak ambik tau.. Pstu dalam hati.. Ish.. Beg sapa la tu..

Beranikan diri p ambik.. Masa tu xda orang sgt.. Tu yang ambik.. Aku msuk kreta cpt2 lps tu apa lg.. Buka laa.. Masyallah.. Iphone s7+ dengan smsung s10 + kot… Huyoo..Buka purse.. Ada kertas cek tulis rm120,000.00..

Nak pengsan tgok nilai cek tu.. Dok belek2 bnda dalam beg ada perfume, ada kunci audi gilooo.. Buku bank maybank.. Cek jumlah baki rm1,689,922.69..Dalam envelope kira2 ada rm20,000.00…Ketaq kepala weihh.. Cina kaya nohh…Hehe.. Aku rasa wife laki tu punya beg sebab dalam ic muka sma aku tgok td..

Tp aku ni bukan jenis nak mkn duet haram.. Ingt allah nmpk.. Bulan ramadhan plak tu.. Start kereta nak p balai polis terus.. Tgh dok bawa kreta dgr mcm phone bunyi lagu cina.. Congcodeicongcongcodeiii… Bg signal, park tepi jln..

Ishh.. Terkejut pon ada.. Haihh.. Xsmpat nak jwb.. Call masuk lg.. Dkt screen phone naik nma my hubby.. Aku jwb cpt2..

Helo.. Dia pon helo..

Ya hello.. U kat mana? Dgr mcm bising2 dalam kreta..

Hello.. I terjumpa beg wife u kt tesco td..

Dia ckp hayooo.. Arrr u ada mana? U ada mana?..Dgr suara wife dia bising2 meraung nangis sma..Ckp cina.. Lpstu laki dia mcm marah bini dia kot.. Hehe.. Suruh diam kot..

Ok xpa cmni.. Kita jumpa dkt tesco smula.. I td otw mau pergi balai buat report.. Alang2 u sudah call.. Kita jmpa snng I bagi beg dkt u..

Dia pun kata ok.. Bgtau no plat kreta snng cam.. Aku pun patah balik p tesco.. Dalam 15mnt cmtu diorg smpai.. Aku pun turun kreta diorg pun sama turun kereta.. Tengok wife dia merah biji mata , hidung pon merah bagai.. Sotsrettt sotsrettt pegang tisu lap hingus.. Haha.. Lawak pon ada..

Aku pun serah beg kat wife dia… Nasihat lain kali hati2 jgn cuai.. Aku suruh dia cek beg.. Takut nnt hilang apa2 aku kna pulak nnt.. Laki dia ckp terima kasih byk2 lps tu ckp sorry sshkn u.. Bini dia pon ckp bnda yang sma.. Aku kata its ok.. Aku ckp klau aku xambik td belum tentu diorg dpt blik beg ni.. Ya lah.. Lain orang lain perangai..

Diorg pun xleh lama nak cpt2 sebab td ada saudara call kata ada kemtian.. Sebab tu tadi tergesa2..Dh settle satu hal.. Aku pun lega xpyh nak ssh2 p balai buat report.. Alhamdulillah.. Dpt tolong orang hari ni..

Wife dia mnta no. Phone aku.. Aku pun bagi je laa.. Lps tu nmpk laki dia bwa kluar smpul duet raya cina.. Cpt2 bagi dkt wife dia suruh bagi dkt aku.. Wife dia pun cpt2 hulur kt aku.. Aku kata ‘xpa xpa saya ikhlas tolong’.. Dia pksa suruh ambik juga siap ckp, anggp ni angpow dari kami berdua..

Aku dgr kata angpow, apa lg.. Dalam hati brapa la dalam tu..Hihi.. Aku pun ckp ayoo ssh2 ja.. Dia pun explain psl cek dalam begduit tu.. Bla.. Bla.. Bla… Klau x mampos dengan bos dia.. Ooo.. Cmtu.. Ok ok.. Tu yang cuak spruh nyawa.. Xhabis2 ckp tq tq tq.. Muka pun nmpk mcm lega.. Masing2 beredar…

Aku dok dalam kreta lg.. Gedik nak buka angpow.. Dpt rm10 pon xkisah.. Buka2 sampul xde pulak duit.. Hmm kecewa ckit.. Tp ada kertas berlipat.. Aku pun buka.. Ya allah..! Rm10, 000.. Berkelip2 mata.. Xtaw nak ckp apa.. Nak nangis pun ada.. Nak jerit pon ada..

Biar betul.. Byk sgt ni.. Mcm nak bagi blik.. Tiba2 phone aku bunyi.. Ada msg msuk.. Aku baca “Tq u sudah senangkan kita.. Enjoy your shopping.. Ikhlas dari kmi gongxi2..”Xtaw nak ckp apa tgamam ni.. Aku pun drive balik rumah cpt..

Sapa nak shopping raya dengan akuuu??? Jom cepat aku belanja!!

Syoknyaaa mimpi sebelum sahur pagi tadi!!

Siapa yang baca sampai habis dia power

Sumber : Saya Anak Johor