Rupanya adik sembunyikan sesuatu dari kak long apa yang berlaku pada dia selama ini.

Sambungan Pasal gmbar tu. Lpas je ustaz tnya mcm tu kat farid. Farid senyap n nmpk muka lain. Nmpk dia tgah berfikir. Aku tnye, farid ade sembunyi ape2 dri kak long ke. Pastu ustaz ckp.

Mungkin farid ada bnda nk cite kat kakak dan ustaz. Kita pegi sembang kt tempat lain ya. Pastu farid angguk. Lpas tu farid start cerita. Sbnarnya mmg ada org lain selain budak tu dlm gmbar.

Ada perempuan yg tgah berdiri blkg pokok dkat2 dgn buaian yg budak tu duduk. Rupanya mmg ada sorang pmpuan kat situ tp xclear n mcm tersembunyi skit. Ustaz la yg gtau aku. Aku xberani nk tgok gambar tu lagi. Huhu. Farid ckp perempuan tu slalu dtg kat farid.

Tp farid xnmpk. Dia selalu dgar suara n dpt rsa perempuan tu ada. Terus aku tnye. “dpt rasa? Dia penah sentuh farid ke?” farid angguk. Allah.. Takot aku dgar. Knape farid rahsiakn dari aku selama ni? Ya Allah risaunya aku..

Pastu tetiba ustaz tnye, apa hubungan farid dgn dia skg ni. Allah, tkejut aku dgar, knape ustaz tnya mcm tu. Jgnla farid.. Jgn mcm2. Farid terus ckp, “xde hubungan ape2 ustaz. Sy tau mna betul mna salah. Sy waras lagi ustaz. Cuma.. ” pastu farid terhenti.

Pastu farid menangis. Pertama kali dlm hidup aku nmpk farid nangis. Dia xpenah nangis mcm ni sbelum ni. Farid ckp. Dia xpenah rsa kasih syg yg ckup dri seorang ibu n seorang bapa. Dia rsa lonely sgt.

Perempuan tu selalu ada dgn farid n farid ckp seolah olah dia tu ibu kedua farid. Ibu?? Mati2 aku igt perempuan muda. Selama ni dia byk sembang ngan farid dan kdg dia usap kepala farid time tido n kdg2 dia yg tlong kemaskn umah utk farid.

Dia ckp dia anggap farid mcm anak dia. Ya Allah lpas aku dgar luahan farid terus aku nangis. Aku faham perasaan dia, aku pun rsa bnda yg sama. Parents xpenah spend time betul2 ngan kitorang.

Asyik sibuk dgn hal sendiri. Aku mnta maaf kt farid klu dia rsa aku pun abaikn dia. Tp aku rsa aku sntiasa berusaha utk x tinggalkn farid sesorang, tp faktor aku study jauh telah menjarakkn kmi dua.

Farid ckp xpe kak long.. Farid faham, farid mnta maaf sbb rahsiakn bnda ni dri kak long. Aku sedih.. Aku sedih dgn keadaan aku n farid. Xpenah dpt sokongan n masa dri parents. Bnda yg dorang slalunya tanya, duit ckup x? Xckup gtau ayah ye..

Gtau mak ye.. Hmm.. Slalu kita tgok dlm drama melayu, parents sibuk keja smpai abaikn anak. Yup, that thing really happen to me guys.. To farid.. Kdg2 aku rsa knapala aku dpt parents mcm ni. Tp xbaik sbnarnya aku fikir mcm tu.

Aku sentiasa doa moga Allah bukak hati mak n ayah aku pasal ni. Moga dorang sedar akn apa yg terjadi. Lepas farid cite smua tu. Ustaz ckp farid da nyaris2 ditarik oleh ‘mereka’. Dorang seolah olah berminat nk berkwn ngan farid. Farid diam.

Ustaz ckp elok sgt kitorang amek lgkah cepat mcm ni. Klu biar je tnpa ambik lgkah ape2, kemungkinan besar aku xkkn jumpa farid lgi.. Ya Allah klu betul saat tu tiba, aku rsa aku xdpt maafkn dri aku sbb xdpt jga farid dgn baik. Aku syg adik aku, peneman di kala suka dan duka. Ape yg aku mkn,

mesti dia mkn jgak. Ape yg aku beli, mesti dia beli jgak. Kat mna ade aku, kt situ la ade dia. Kmi ni dh mcm kembar, umur pun beza setahun je. Aku xdpt bygkn ya Allah.. Aku bersyukur sgt dia selamat skg ni n ada depan mata aku. Huu. Sory ye teremosi pulak.

Lpas settle semua, ustaz pun ade berubat farid sikit, bg air n minta farid solat penuh, bykkn berzikir, amalkn surah tertentu n etc. Mmg lps tu kitorang pindah terus and msa agkt brg2 dri home scary home tu. Aku xbg farid masuk umah tu.

Aku suruh dia agkt brg kt luar je. Huhu. And nk dijadikan cerita, ada bnda trjadi pada hari kitorang nk pindah tu. Tp xtaula korang nk caye ke x. Sbb dgar mcm dlm movie je cite n mcm susah je nk caye.

Ikutla korang nk caye ke x. Aku just cite je. Penghuni2 dlm rumah tu seolah olah xsuka kitorang pindah. Mungkin sbb dorang nakkan farid. Mmg xla aku nk bg. X pasal2 aku smackdown plak dorang ni. Haha.

Msa tgah kemas2 brg, dlm umah kitorang tu tetiba ada angin kuat sgt, mcm ribut. Hbis terbang kertas2, bnda2 kecik n ringan yg ada dlm umah msa tu. Pintu pun jd tutup bukak tutup bukak. Yg ade dlm umah msa tu aku, mak n ayah.

Lpas tu ayah azan, aku dgn mak mmg bca ayat kursi xhenti.Tiba2 aku teringat farid. Ya Allah.. Farid ade kt luar sorang2. Engkau lindungilah dia Ya Allah.. Dlm few minutes lpas tu, angin dh start slow n berenti.

Aku terus lari keluar cari farid. Farid xde. Ya Allah pegi mna budak niii. Aku mmg dh nangis dh msa tu. Tgok2 farid, jln dtg kt aku. Dia ckp kak long nape nangis ni. Terus aku peluk farid, aku terkejut sgt td aku igt farid dh hilang ikut dorang.

Btw, lupa nk gtau. Home scary home aku tu terletak kt hujung skali dan umah sbelah kosong. Nnti ade pulak yg tnya, jiran xperasan ke. Tipu la dia ni. Imaginasi je. Haha. Actually msa tu, farid ckp dia ada jumpa ibu kedua dia tu. Masa angin ribut dlm umah tu, penghuni tu keluar jumpa farid.

Farid ckp tu 1st time dia nmpk pmpuan tu. Budak tu pun ade skali. Smpai skg farid xnk cite kat aku pasal tu. Dia just ckp farid dh gtau yg farid syg mak, ayah, kak long. Farid xnk ikut dorang. Dan farid mntak jgn dtg cari farid lagi. Tu je farid cite kt aku. Aku ade tnye mcm mna rupa pmpuan n budak tu.

Farid senyum je. Adoii, berahsia pulak budak ni. Btw, farid ckp mmg dia dpt rsa n kdg2 je dpt nmpk satu family kat umah tu.. Tp samar2 je. Yg dia penah nmpk personally adalah budak dan perempuan tu. Now, kitorang da pindah umah bru n alhamdulillah smuanya baik2 saja. Tp aku selalu check farid ni takot ade ape2. Huhu.

Risaula jugak aku, sbb aku pnah terbaca yg klu jin ni nk berkwn dgn manusia selalu dia bersungguh sungguh. Sbb tu aku seriau if ‘dorang’ tu still dtg kt farid. Aku hrp sgt bnda ni dah berakhir. So guys, setakat ni je cite aku. Doakan moga farid selamat n family aku bahagia ye. Huhu. And for those yg rsa aku reka cite ni, its up to u guys to believe it or not.

Dlu pun aku xamek port sgt pasal alam2 ghaib ni. Skali kena kt btg hidung sendiri. Mestila pcaya kan. Baiklah, tq smua sudi baca kisah aku. Aku hrp kisah aku ni serba sedikit dpt djadikn pengajaran especially utk ibu bapa di luar sana.

Hargailah anak anda. Berikn kasih syg secukupnya kpd mereka. Pliss spend ur quality time with them. Always ask them to share their problem, give advice as a parent. Talk to them, listen to them.. Lastly, if farid ade terbaca post kak long ni.

Mestila dia tau farid tu dia kan. Huhu. Kak long love u so much. Farid la adik kak long dunia akhirat. Tggu kak long balik cuti raya ni ye. Ok, thank you so much guys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *