Aku isteri yg bergaji RM6000 subulan tp aku mcm jadi pengemis minta nafkah kat suami

Assalamualaikum dan hai semua. Aku sebenarnya tak tahu nak luah kat mana. Penat aku search laman kaunseIing untuk aku tanya menda – menda hal ehwal rumah tangga, tapi semua macam susah nak dapat respon.

Aku harap ada la yang sudi berikan sepatah dua kata komen macam mana nak stop jadi isteri yang bod0h.

Aku berkahwin dengan suami aku atas pilihan keluarga. Tahun ini masuk tahun ke 6 kami berkahwin. Dikurniakan 3 orang cahaya mata. Sebulan selepas berkahwin aku terima tawaran kerja yang pertama.

Gaji aku yang dua ribu cuma ketika itu semua aku serahkan kepada suami kerana katanya kita boleh gabungkan gaji dan beli apa yang kita suka.

Aku naif waktu itu, maka aku serahkan semuanya. Tapi alhamdulillah waktu itu, nafkah masih berjalan seperti biasa.

Masuk tahun ke 2 berkahwin, aku tukar pekerjaan. Alhamdulillah gaji naik sikit dari 2000 ke 2500. Macam biasa, aku diminta serahkan semuanya sehingga aku cuma ada seratus dua sahaja di dalam tangan.

Aku masih okay, masih bod0h dan terus positif kononnya ingin membantu suamiku membayar segala macam bil dan bayaran bulanan. Nafkah masih berjalan, jadi ketika itu, aku masih merasa cukup.

Hari ini, masuk tahun ke 6 perkahwinan, aku sudah berada di tahap yang agak selesa. Suamiku masih di tempat yang sama dengan gaji yang sama. Katanya untuk kestabilan dia harus stay di situ.

Sedangkan aku, bertungkus lumus kerja dan cari kerja yang lebih baik untuk dapat gaji yang lebih tinggi supaya aku ada baki lebih selepas semua gajiku diserahkan padanya.

Gaji aku kini mencecah 6000. Tetapi, atas dasar ehsan dan permintaan, aku terp4ksa serahkan hampir kesemua gaji tersebut sehingga yang tinggal sekarang cuma 500 sahaja untuk aku.

Nafkah juga sudah tidak diendahkan kerana katanya aku sudah banyak lebihan duit. Kalau tak cukup minta padanya. Gaji aku, tapi akhirnya masih perlu meminta – minta nafkah. Kadang dimarah lagi katanya aku boros.

RM500 baki gaji aku itu sajalah aku berjimat untuk ulang alik ke tempat kerja, bayar makan, parking bulanan dan apa – apa melibatkan kerja aku. Sehingga aku rasa terlalu miskin walaupun bergaji tinggi.

Bila aku suarakan hak aku, suamiku mula berang. Katanya komitmen kami tinggi. Dia perlukan sokongan dari aku untuk sama – sama bayar komitmen.

Tapi.. apa yang aku nampak, kehidupan suamiku lebih mewah walaupun gajinya separuh dari gajiku sedangkan aku, gaji tinggi tetapi diserahkan padanya.

Kadang – kadang mampu bawa bekal sahaja ke tempat kerja sementara tunggu gaji lagi. Aku dah mula rasa tak reda. Dah mula rasa diperguna.

Suami aku baik. Sangat baik. Dia banyak sediakan semua kelengkapan rumah untukku dan anak – anak. Dibelikan aku macam – macam. Tapi aku tahu semua itu datang dari gajiku juga. Tapi aku masih bersyukur. Bod0hkan aku.

Ketika aku berpant4ng di kampung, aku masih serahkan gaji pada suamiku. Hidupnya bahagia di sana seakan lelaki bujang, berjimba bersama kawan, sedangkan aku, nak upah orang datang mengurut pun fikir sepuluh kali.

Suamiku juga pernah kant0i menyimpan video – video Iucah dan berjanji tidak akan ulangi. Tetapi aku masih merasa dia masih melayan semua itu.

Tapi aku tetap berdoa supaya dia insaf dan betul – betul stop semua itu. Aku betul – betul terhina bab tu, tapi entahlah. Kenapa aku masih bod0h?

Dia juga perok0k. Aku menangis merayu – rayu minta dia berhenti merok0k dan aku katakan aku sanggup bunvh diri jika dia tidak mahu berhenti.

Alih – alih aku pula dipersalah. Katanya terlalu mem4ksa untuk dia berubah, Tak ingat Tuhan menda begitu pun nak bunvh diri.

Marah – marah aku dan mula merajuk tidak ingin bercakap denganku lagi. Last – last, aku yang minta maaf dan janji tak akan p4ksa apa – apa dalam hidupnya.

Aku masih berdoa supaya dia berubah. Haha, bod0hnya aku.

Suamiku juga ramai kawan yang bujang dan suka prov0k suamiku untuk cari scandaI. Dasar kawan tak guna dan aku minta suamiku stop berkawan dengan mereka.

Aku minta pilih antara aku atau kawan, dan dia pilih kawan. Hahaha, sekali lagi, aku bod0h.

Aku mula alami simptom depr3ssion. Rasa hidup tak berguna, kerja kuat tapi tetap miskin. Gaji banyak tapi tak guna asyik kena kebas.

Bulan lepas, aku cuma transfer separuh sahaja gajiku padanya, kataku biar aku bayar yang lain sendiri.

Alih – alih disuruh aku bayar semuanya sehingga habislah gajiku. Terp4ksa minta semula yang aku dah beri padanya. Sekali lagi, bod0hnya aku.

Bulan ini, aku dah tekad, aku tak kan transfer apa – apa lagi. Aku bayar yang aku mahu bayar sahaja.

Apa lagi berg4duh lah kami dan sehingga saat ini aku mula rasa aku hanya dim4nipulasi dan diperbod0h oleh suami sendiri.

Tuan tuan dan puan puan, aku tidak tahu apa perlu aku lakukan untuk fokus tentang diri sendiri. Aku penat fikirkan dia.

Buat masa ini, bukan sebab kukuh untuk berpisah kalau semata bab gaji. Dan aku pun tak nak berpisah. Aku cuma nak cari bahagia aku sendiri.

Cuma aku tak tahu bagaimana. Aku kalau boleh dah malas nak ambil tahu apa – apa tentang suamiku, tapi fikirkan anak – anak yang sedang membesar, aku cuba juga jadi terbaik walau kadang – kadang semua itu palsu cuma.

Aku dah malas nak fikir. Nak masak, nak jaga anak, nak buat kerja. Aku nak bahagiakan diri sendiri sahaja. Aku penat jadi orang bod0h dan terus diperbod0h.

Dan sekarang aku pun tak tahu apa lagi fungsi aku sebagai isteri. Entahlah.

Next week, aku dah nak start jumpa doktor untuk depr3ssion. Aku dah penat menangis sebab jadi bod0h. Aku nak bahagia dan aku tak nak fikirkan sesiapa lagi termasuk suamiku. Dia pilih kawan. Aku pilih bahagiakan diriku.

Doakan aku kuat. Dan mohon kata – kata semangat untuk perempuan naif, bod0h dan hampir nak giIa macam aku ni untuk terus berjuang untuk diri sendiri.

Aku fikirkan anak– anak sahaja waktu ini. Apa lagi aku nak harapkan. Selebihnya, aku harap aku boleh m4ti cepat bawa anak– anakku bersama.

Tapi jap, aku kena taubat dulu sebab ngumpat suami aku kat sini dan aku kena ganti puasa dulu.

Aku harap esok –esok, kalau ditakdirkan aku m4ti, aku dapat m4ti dengan anak – anak dalam husnulkhotimah. Aamiin. Okay. Itu aje. Terima kasih guys! Doakan aku.