Family dtg rumah guna barang2 dapur tapi tak tanya dulu. Mereka datang buat macam rumah sendiri. Bila cakap mereka balas

Saya ni ada 6 orang adik beradik, berniaga sendiri. Alhamdulillah yang paling stabil secara financial dan duduk paling dekat dengan keluarga.

Saya pada awalnya tak sedar pun tentang isi boundaries ni. Ye lah, rasa macam bertuah je, dah lah ada anak anak 4 orang yang comel belaka.

Mak ayah saya pula tinggal dekat dengan rumah kami. Saya dan isteri dua dua sama berniaga, jadi tak ada jadual tetap pun masuk kerja pukul berapa. Agak fleksibel.

Isteri saya pulak memang berhenti kerja sebab nak fokus masa untuk anak anak. Jadi kami sama sama berniaga.

Isteri saya ni macam macam benda lah dia buat, cuma orang biasa akan nampak kami ni free je, bawa anak ke sana sini, bercuti. Padahal time kerja kami kerja betul betul.

Saya perasan isu boundaries ni bila isteri macam tak selesa. Dia memang tak cakap, tapi tengok muka dia tau lah ada tak kena. Dia bagitau saya dia jumpa therapist.

Bila disoal dia kata tak ada apa. Rupanya dia banyak cerita kepada therapist tu. Saya memang curious lah kenapa tak cerita dengan saya.

Rupanya dia tak nak bagitau sebab masalahnya ialah isu boundaries dengan keluarga saya!

Isteri saya ni anak tunggal, mak dia pun tinggal jauh daripada kami. Kami di utara, mak dia di selatan. Sesekali kami balik lah.

Isu boundaries ni memang tak nampak apa pun bagi sesetengah orang, tapi penting. Budaya kita ni memang jaga hati orang tu nombor satu kan, jadi semua kena pendam dan hadap sendiri kot.

Contoh isu boundaries yang buat isteri saya tak selesa:

1- Mak ayah saya suka datang rumah kami tak beritahu dulu. Tiba tiba terus bagi salam dan masuk.

Kadang tu sampai setiap hari. Tumpang cuci baju dan keringkn baju. Tak kisah pun guna dryer tapi bagitau dulu nak datang.

2- Bila keluarga saya (adik beradik pun) datang rumah kami, guna dapur dan mesin basuh/ dryer tak tanya dulu pun. Main guna je. Buat macam rumah sendiri pula.

Mereka datang sekali sekala melawat mak. Nak jimat tak sewa hotel, tidur rumah kami.

Tapi tu lah guna barang tak bagitau dulu. Datang rumah pun tak bagitau dulu, lagi sejam nak sampai rupanya nak tidur rumah kami 2 malam. Kelam kabut sediakan bilik.

3- Selalu ada plan tiba tiba. Sebab kami ni tak kerja makan gaji, jadi ajak ke sana sini tak bagitau awal awal. Isteri saya tak selesa dia kena tukar plan dia dan kacau jadual dia.

4- Ha ni memang bad habit keluarga kami. Suka pinjam duit tapi tak ganti. Isteri jenis berjimat, kasut dia pun ada sepasang je. Tapi adik beradik bila minta duit saya bagi je pinjam. Memang tak bayar balik.

Mak ayah pun kadang minta beli barangan elektrik baru. Bukan berkira, tapi kami perlu berjimat juga. Nak bayar gaji pekerja lagi.

Boundaries ni bukan sebab kita berkira atau kedekut, tapi sebab respect. Kita pun jangan buat benda ni pada anak dan keluarga sendiri.

Nampak kecik tak ada hal apa tapi boleh sebabkan orang tertekan juga. Lebih lebih lagi keluarga.

Bagus nak bahagiakan ibu bapa dan keluarga tapi perlu juga fikir suami atau isteri kita. Didiklah keluarga kita tentang hormati orang lain.

Adab dan hormat tu penting.

Korang tak ada ke isu boundaries ni? Kalau tak ada, kena check juga kalau korang yang selalu langgar boundaries orang.