Berpanas-panas saya terpaksa kena masuk dapur. Saya rasa useless sangat sebab kena kerja macam tu

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hai, sekarang kan ramai lepasan SPM tak nak sambung belajar ke peringkat lebih tinggi.

Ramai yang bimbang kononnya nanti budak budak sekarang tiada education lepas tu nanti bahaya sebab mereka tak pentingkan pelajaran lah apalah.

Meh la nak share sikit realiti sebenar.

I seorang yang sentiasa excellent belajar sejak sekolah rendah sampailah SPM sentiasa straight As.

Pastu lepas degree sambung pulak PhD fast track dan grad on time. Rasa bahagianya hidup dan my timeline pun smooth je.

Sambung belajar tu sebab lecturer yang advise dan kebetulan dia perlukan student masa tu.

I pun jenis yang suka belajar so I sambung jelah belajar tinggi tinggi. Jenis yang seronok untuk mencuba benda baru.

Little did I know yang jurusan I tu sebenarnya tak laku pun dalam pasaran kerja. Lagi sadis PhD I tu tak diperlukan langsung untuk career growth.

Lepas grad tu, I try nak jadi lecturer dulu tapi itulah kekosongannya sangatlah terhad. Uni tempat I belajar tu pun dah berlambak lecturer muda course I, jadi probability untuk ada kekosongan agak tipis.

Tambahan pula, graduate dalam bidang I ni boleh tahan ramai dan persaingan agak sengit.

Sebab kawan kawan yang sama ambil PhD haritu ada yang sambung buat postdoc dan majoritinya Chinese yang jenis giila giila rajin.

Fuh. Dan ramai juga yang dah berumur dan banyak experience dalam industry sedangkan I ni fresh grad yang tak pernah kerja dan zero experience in my field.

Then I try mencuba nasib dalam bidang research di company swasta. Malangnya I tak pernah dipanggil temuduga. Maybe sebab zero experience. Hmm

I desperate giila nak kerja sampai I mintak je kerja bukan dalam bidang dan I sampai turunkan demand salary sampai 1.5K sebab masa letak 2K langsung takde offer dapat eventhough I ada PhD.

Bila turunkan demand salary, then barulah banyak offer masuk. Satu persatu job offer dapat dekat email tapi malangnya semua kerja di luar bidang yang hanya memerlukan SPM je pun.

Mula mula ego I yang tinggi ni macam tak mau lah. Penat penat I belajar tinggi tinggi tapi kerja SPM je I dapat?

Tapi selepas hampir 5 bulan menganggur, I dengan paksa rela terpaksa terima kerja f&b sebagai trainee managent sebab itu je kerja paling okay sikit yang I dapat.

Kerjanya memang penat kena banyak berdiri sampai bengkak habis kaki I.

Bayangkan selama ni I tak pernah kena kerja penat so itu first time in my life I kena kerja berdiri lama.

Kerja pagi sampai ke pagi sebab terpaksa full shift bila manager in charge tiba tiba MIA. Pastu kalau staff tak datang, I jugaklah ambik kerja diorang.

Berpanas berminyak kena masuk kitchen bila staff kitchen sakit. Eh semua kerja I kena buat. Nama je manager tapi tetap hidup sebagai kuli jugak.

Gaji ok lah boleh pergi tinggi sampai rm 3k kalau service charge tinggi, depends pada outlet. Hari biasa bolehlah rm 2K lebih.

Tapi tulah sampai bila I nak kerja macamtu sebab I girl dan I pun akan kahwin. Kerja f&b ni u tahu jelah susah giila nak cuti dan sangat lifeless tapi apa je option I ada.

Akhirnya setelah rasa burn out dengan kerja dan masalah management yang semakin menjadi jadi, I pun resign kerja for the sake of my mental health.

Dengan masalah staff yang jenis kerja main main. I pun stress nak kena manage orang yang entah hape hape. Pastu I pun job hunting kerja baru.

Tapi tulah, PhD I memang tak laku pun sudahnya. Disebabkan I dah ada experience dalam f&b so banyak job offer related to f&b jelah yang I dapat.

Gaji manager ni ok la boleh demand 2k tapi tulah, f&b ni bukan bidang yang I minat. I kerja f&b ni dulu pun sebab desperate nak duit.

My parents tak pernah tahu susah payah I kerja sebab dorang cuma tahu I manager tapi I tak bagitau I kena berdiri lama, kena buat itu buat ini sama je dengan staff biasa.

Last last, setelah sabar menunggu kerja dalam bidang, akhirnya I tetap terpaksa teruskan kerja f&b jugak cuma different company pulak kalini. Sebab bidang I langsung tak pernah nak bagi opportunity dekat I.

Sekarang I rasa I dah susah nak escape dari bidang f&b sebab experience I dalam bidang ni dah strong sangat dengan manager position selama bertahun tahun. So kadang kadang I menangis jugaklah rasa terkedu dengan my life.

I struggle belajar bidang yang I minat sampai PhD, sudahnya sekarang I kerja sama level je dengan geng geng manager yang cuma ada SPM je. Cuma diorang berjaya naik jadi manager sebab diorang mendaki dari bawah.

Imagine, I kerja ni I malu nak cakap I ada degree, apatah lagi ada PhD. Sampai takde sape pun kawan kawan I tahu I ada PhD sebab malunya nak bagitau betapa uselessnya PhD I tu.

Lepas tu haritu I terjumpa la member lama I, juga best student zaman sekolah. Dia pun dah jadi medical doctor sekarang.

Jumpa haritu dia pun mengadu la masalah doktor kontrak sekarang and blablabla.

Pastu dia bukak cerita yang adik dia takde SPM pun dan sekolah pun tak habis tapi sekarang kerja bawak excavator dengan gaji bersih bulanan lebih rm 3K.

I was like, seriously? Itu baru excavator, belum bawak kren.

Dah la adiknya tu makanan setiap hari company tanggung, hostel percuma disediakan, siap dapat bilik sorang satu dan kerja pun office hour cuma tugas hanya bawak excavator je waktu 8am-5pm.

Tengah hari rehat 2-3 jam siap boleh tidur tengah hari. Bestnya. Kerja f&b ni dapat rehat 30 minit pun serupa macam tak rehat sampai nak makan pun tak sempat kalau outlet tengah peak hour.

Dulu zaman sekolah kita selalu dimomokkan bahawa orang takde SPM ni tiada masa depan. Tapi sebenarnya mereka silap.

Kemahiran tu lagi bernilai dari sekeping Ijazah apatah lagi PhD. Kalau I tahu PhD I useless I tak hingin pun sambung belajar tinggi tinggi.

Kalau tahu macamni I ambil je kemahiran dulu. Gaji orang tiada SPM lebih tinggi dari orang yang ada PhD jadi tahu dah la kan kenapa ramai orang tak minat nak sambung belajar lepas SPM?

Lagi menyedihkan, ada kawan kawan I yang ada PhD jadi suri rumah je lepas kahwin. I rasa I mungkin akan ikut jejak diorang lepas kahwin nanti sebab penatlah keje f&b ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *